Koncert gradskog zbora Brodosplit 08.11.2019.

03.11.2019.

Koncert gradskog zbora Brodosplit 08.11.2019.

03.11.2019.

U petak 08. 11. 2019. u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu koncert će održati Gradski zbor Brodosplit. Početak koncerta je u 19 sati, a ulaz je slobodan.

unnamed (1)

Muški zbor Brodosplit osnovan je 1972. godine. Svojim radom, brojem nastupa, zanimljivošću programa, vrijednošću interpretacije, kulturom pjevanja, osebujnom zvučnošću i kompaktnošću glasova, postao je jedan od najcjenjenijih zborova u Hrvatskoj. Na međunarodnim festivalima amaterskih zborova dobio je prvu nagradu u Budimpešti (1991.) i Pragu (2002.), zlatnu medalju na Svjetskim zbornim igrama u Xiamenu u Kini (2006.), te naslov olimpijskog pobjednika na Zbornoj olimpijadi u Linzu (2000.) i Šampiona Svjetskih zbornih igara u Grazu (2008.). Na Međunarodnom natjecanju muških zborova “Leevi Madetoja” u Finskoj (2010.) zbor je osvojio treće mjesto,
kao prvi zbor u povijesti toga natjecanja koji nije s Baltika. Također na Međunarodnom natjecanju zborova”Lipanjski zvuci” u Petrinji (2011.) osvojio je apsolutno prvo mjesto, a na Međunarodnom natjecanju zborova “Zlatna vila” u Prijedoru (2012.) prvu nagradu publike za cjelovitost umjetničkog doživljaja, te dva priznanja stručnog ocjenjivačkog suda za najbolje izvedeno djelo starog majstora i za najbolje izvedeno domaće djelo. U Španjolskoj 2012. godine na međunarodnom natjecanju zborova “Canta al mar” zbor je osvojio dvije zlatne medalje u kategorijama muških zborova i sakralne glazbe te naslov apsolutnog pobjednika u kategoriji muških zborova, a u Zwickau u Njemačkoj 2014. godine na međunarodnom natjecanju „Robert Schumann” zbor je osvojio zlatnu pobjedničku plaketu u kategoriji muških zborova, zlatnu plaketu u kategoriji sakralne glazbe i posebnu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za najbolje izvedeno djelo Roberta Schumanna. Predsjednik Republike Hrvatske 2013. godine dodijelio je Povelju Republike Hrvatske za osobite zasluge za kulturu koje je Gradski zbor “Brodosplit” imao kao međunarodni promicatelj hrvatske kulturne baštine i osvajač svjetskih nagrada u zbornom pjevanju, a povodom 40. obljetnice uspješnog djelovanja. Od većih djela Brodosplit je izveo Sunkovu kantatu Zlato Gospine milosti i Missu, Cherubinijev Requiem, Stipišićev oratorij Uskrsnuće, a vrhunce stručnih priznanja stekao je za antologijsko izvođenje oratorija Muka Gospodina našega sukrsta Borisa Papandopula. Krajem 2016. godine GZ Brodosplit u tonskim studijima Radio Vatikana snimio je nosač zvuka i to kapitalno djelo maestra Ljube Stipišića, oratorij Uskrsnuće za muški zbor i soliste. Navedeni oratorij tako je postao i dio programa Radio Vatikana, što samo po sebi predstavlja izuzetan kompliment za naš zbor, a ujedno i vrhunsku promociju naše glazbene baštine. Osim bogate koncertne djelatnosti izdao je i osam nosača zvuka, dva LP-a, jedan DVD kao i monografiju prigodom 30. obljetnice postojanja.