J.S.Bach: Božićni oratorij (Weihnachtsoratorium) BWV 248, I – III

22.12.2022.

J.S.Bach: Božićni oratorij (Weihnachtsoratorium) BWV 248, I – III

22.12.2022.

U sklopu proslave srebrnog jubileja, odnosno 25. obljetnice osnutka Varaždinske biskupije, na samom kraju kalendarske godine izvest ćemo prve tri kantate „Božićnog oratorija“ (Weihnachtsoratorium) BWV 248 Johanna Sebastiana Bacha, jednog od krunskih dragulja kako njegovog opusa, tako i svjetske glazbe općenito.

Velika kako povijesna, tako i duhovna važnost ovoga djela potakla nas je da baš Božićni oratorij odaberemo za koncertno obilježavanje ovoga značajnog jubileja naše mjesne Crkve – jer bez rođenja Gospodinova i njegova Utjelovljenja ničega ne bi bilo i ni u čemu ne bi postojao smisao.

Navještaj evanđelja na dan Božića započinje riječima „U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše u Boga, i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade, u njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo; i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze.“

Ova poruka nade i svjetla koje dolaze po utjelovljenoj Riječi uistinu je srž našeg kršćanskog poslanja, a što se kroz ovo djelo svakako očituje.

Katedralni zbor Chorus dominicalis
Uršuline zvjezdice, zbor Katoličke OŠ Svete Uršule
Orkestar varaždinskih glazbenika
Barbara Pokorny – sopran
Sofija Cingula – alt
Mislav Lucić – tenor
Ivan Topić – bas
Sara Prepelić – dječji sopran
Višeslav Jaklin, dirigent

Organizatori: Varaždinska biskupija i Koncertni ured Varaždin

ULAZ SLOBODAN