Hungarian FolkEmbassy u Domu kulture u Prelogu

24.11.2016.

Hungarian FolkEmbassy u Domu kulture u Prelogu

24.11.2016.

DOM KULTURE GRADA PRELOGA

MAĐARSKI KULTURNI INSITUT BALASSI ZAGREB

Glazbena baština Karpatske regije integrirana je u svaki glazbeni pravac, stoga je folk glazbenik i povjesničar Mihály Rosonczy-Kovács osnovao Magyar Népzenei Nagykövetség (skraćeno: FolkEmbassy) kako bi očuvali, izvodili i proslijeđivali dalje autentičnu mađarsku narodnu glazbu, a također da pronađu mogućnosti povezivanja zajedničkih glazbenih korjena Mađarske i drugih država, posebice svojih susjeda te članica Višegradske skupine. 

 Kao „intelektualci” narodne kulture uspostavili su čvrstu vezu sa svojim urbanim etno-izričajem, koji se temelji na glazbi tradicionalne mađarske kulture isprepletene ritmovima suvremene glazbe. Na svojim nastupima predstavljaju šire mađarsko glazbeno nasljeđe i svaki istinski ljubitelj folklorne glazbe pronaći će nešto za sebe. 
Umjetničko vodstvo nad FolkEmbassy-em 2013. godine preuzeo je Andrew Soos, jedan od najboljih izvođača tradicionalne glazbe u Mađarskoj.
Važnije nagrade: Mihály Rosonczy-Kovács i András Soos dobitnici su više nagrada Junior Prima, a Soós je bio i pobjednik na 2. Državnom natjecanju prve violine.
693_718_bortkp-1024x451
 
Članovi sastava Hungarian FolkEmbassy:
Mihály Rosonczy-Kovács – voditelj sastava, druga violina,
András Soós – umjetnički voditelj, prva viola
Hegedűs Luca – cimbalo
Tamás Órsos – viola
Hanusz Zoltán – kontrabas
stalni suradnici: Milán Hetényi – vokal, Kristóf Széles