Loading Događaji
14
travanj
Nedjelja

Varaždinski komorni orkestar

14 travnja @ 19:30
  • Ovaj događaj je prošao.

VARAŽDINSKI KOMORNI ORKESTAR

  1. sezona – 2023/2024.
  2. koncert

 

Nedjelja, 14. travnja 2024. u 19.30 sati

Velika koncertna dvorana HNK u Varaždinu

 

Anđelko Igrec, dirigent

Ivana Penić Defar, violina

Zbor Chorus Angelicus

Tia Pikija, sopran

 

 

Anđelko Igrec

Flos campi za violinu, djevojački zbor i orkestar

Ne budite ljubav moju

Kosa mi je puna noćnih kapi

Sulamka

Tražila sam ga

 

John Rutter

Magnificat za sopran, zbor i orkestar

Magnificat anima mea

Of a Rose, a lovely Rose

Quia fecit mihi magna

Et misericordia

Fecit potentiam

Esurientes

Gloria Patri

 

Anđelko Igrec (1968) završio je studije kompozicije, crkvene glazbe i orkestralnog dirigiranja na Sveučilištu za glazbu u Beču. Od 1999. do 2017. bio je katedralni orguljaš i zborovođa u Varaždinu te do 2022. voditelj Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije. Kao dirigent i skladatelj surađuje s Varaždinskim i Hrvatskim komornim orkestrom, Zborom i Orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačkom filharmonijom, Hrvatskim baroknim ansamblom, Wiener Dommusik, Savaria Simfonijskim orkestrom i Capella Savaria te mnogim međunarodnim ansamblima. Niz godina djelovao je kao predavač na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu i Orguljaškoj ljetnoj školi u Šibeniku. U gradskom kazalištu u Badenu kod Beča dirigirao je nekoliko produkcija poput mjuzikala Sunset Boulevard, Funny Girl i Cabaret, operetu Šišmiš, kao i brojne koncerte iz područja opere, operete i mjuzikla. Među nagradama koje je primio za svoje stvaralaštvo, ističu se skladateljska nagrada Josip Štolcer Slavenski, Jurica Murai za orguljski recital 2002. kao i za izvedbu Muke po Mateju 2022. godine na Varaždinskim baroknim večerima te poticajna sredstva Ministarstva kulture za nekoliko kompozicija. Nosači zvuka s njegovom glazbom više puta su nagrađivani, među ostalim i hrvatskom diskografskom nagradom Porin.

 

Ivana Penić Defar diplomirala je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Silvana Kuzmina.
Još tijekom studija surađuje s brojnim komornim ansamblima te je bila član nekoliko međunarodnih studentskih orkestara (Mediteranski orkestar, Junge Österreichische Philharmonie, Ost-West Jugend Symphonie Orchester) gdje je usavršavala orkestralno te komorno muziciranje. Nakon studija u usavršavala se na Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu u klasi prof. Christosa Polyzoidesa te Ulrike Danhoffer gdje je i magistrirala. Također se usavršavala i na brojnim seminarima (M. Fedotov, A. Kouchner, Staar, N. Gleb). Članica je Simfonijskog orkestra HRT-a od 1995., 2000. godine postaje zamjenikom koncertnog majstora, a od 2018. vođa je drugih violina. Od 2005. do 2010. godine stalni je član Zagrebačkih solista, a zatim dvije sezone djeluje u Hrvatskom komornom orkestru kao koncertna majstorica.
Od 2012. godine prva je violina kvarteta Rucner s kojim svake godine nastupa u ciklusu Godišnja doba te na mnogim gostovanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Nastupala je kao solistica uz Puhački orkestar HV-a, Hrvatski komorni orkestar, Zagrebačke soliste i Varaždinski komorni orkestar. S Varaždinskim komornim orkestrom Ivana Penić Defar počela je surađivati još kao studentica, a ta se suradnja nastavila uz povremene prekide do danas, kada je jedna od koncertnih majstorica, a od 2023. i umjetnička voditeljica ansambla. Igrecov koncert Flos Campi za violinu, djevojački zbor i komorni orkestar praizvela je 2012. godine s Hrvatskim komornim orkestrom, a za nju i violistu Milana Čunka Igrec je 2017. skladao Koncert za violinu, violu i gudače koji su praizveli iste godine s Varaždinskim komornim orkestrom.

Ulaznice na blagajni HNK, učenici i studenti na Galeriji besplatno.

Details
Date: 14 travnja
Time: 19:30
Mjesto održavanja
Naziv mjesta održavanja: Koncertna dvorana HNK
Organizator
Ime organizatora: Komorni orkestar