Loading Događaji
19
srpanj
Srijeda

19.07.2023. Varaždinski trio – Velika koncertna dvorana HNK u Varaždinu!

19 srpnja @ 20:00 - 22:00
5€
  • Ovaj događaj je prošao.

Zbog najave nepovoljnih vremenskih uvjeta, koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu.

 

Program

1. Ignaz Joseph Pleyel: Piano trio u G-duru, op. 16 br. 2
2. Joseph Haydn: Piano trio u D-duru, Hob. XV:16
3. Joseph Haydn: Piano trio u G-duru, Hob. XV:25
4. Astor Piazzolla: Zima iz Četiri godišnja doba Buenos Airesa

 

Varaždinski trio

Na inicijativu pijaniste Davora Brđanovića, kojoj su se s puno entuzijazma priključili violinistica Ivana Šambar i violončelist Matej Ilčić, formiran je u Varaždinu ove, 2023. godine klavirski trio te nazvan – Varaždinski trio – s obzirom na to da ga čine svirači Varaždinci. Na hrvatskoj, napose varaždinskoj glazbenoj sceni, primjetan je prostor za kontinuirano i promišljeno djelovanje ansambla ovog tipa i glazbenog sastava (klavir, violina, violončelo) kako u približavanju mnogobrojnih majstorskih djela svjetske literature iz područja tako i predstavljanju poznatih i manje poznatih (ili tek napisanih) djela hrvatskih autora različitim domaćim i inozemnim publikama. Navedenu će misiju, vjerujemo, ovaj ansambl uspješno ostvarivati što će ga s vremenom koje je pred njim uvrstiti među nezaobilazne dionike glazbenog života Varaždina i Hrvatske.

Davor Brđanović

Glazbeno obrazovanje Brđanović je započeo u rodnom Varaždinu gdje je završio osnovnu (A. Hrain) i srednju (O. Vojvoda) glazbenu školu. Klavir je diplomirao 1990. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (H. Gusek). Doktorat znanosti u polju Odgojnih znanosti stekao je 2016. na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu (R. Miljević-Riđički; K. Koprek). Uz redovito usavršavanje na području klavirske pedagogije (R. Pröll, K. H. Kämmerling, V. Viardo, Dang Thai S. i dr.) i koncertnu aktivnost kako u ulozi solista, komornog glazbenika tako i korepetitora (Hrvatska, Slovenija), njegov znanstveno-istraživački i pedagoški rad usmjeren je glazbi, glazbenoj pedagogiji i psihologiji te promicanju obrazovanja, umjetnosti i kulture (20-ak znanstvenih radova, 50-ak javnih znanstvenih i stručnih izlaganja, 20 projekata itd.). Osim nagrada na Hrvatskom (1. nagrada) i Jugoslavenskom (3. nagrada) natjecanju (klavir) učenika i studenata muzike (1985.), Brđanović je dobitnik dvije godišnje nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja najuspješnijim hrvatskim odgojno-obrazovnim radnicima (2019.; 2021.). „Nagrada Ivan Filipović“ Republike Hrvatske dodijeljena mu je za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti u području znanstvenog i stručnog rada u 2020. Dr. sc. Davor Brđanović profesor je savjetnik na Glazbenoj školi u Varaždinu. Uz to, vanjski je suradnik Sveučilišta Sjever u Varaždinu u zvanju naslovnog docenta.

 

Ivana Šambar

Ivana Šambar rođena je u Varaždinu gdje je i završila svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje. Violinu je diplomirala 1996. na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi prof. S. Kuzmina. Članica je Simfonijskog orkestra HRT-a od 1997. U Varaždinskom komornom orkestru svira od njegovog osnutka (1994.), trenutno kao vođa drugih violina – a povremeno sudjeluje i u manjim solističkim ulogama. Sudjelovala je u radu Varaždinskog gudačkog seksteta.

 

Matej Ilčić

Violončelist Matej Ilčić rođen je 1995. u Varaždinu. U rodnom je gradu završio osnovnu i srednju glazbenu školu u klasi prof. Darija Milkovića. Violončelo je diplomirao na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi prof. Mihovila Karuze. Tijekom školovanja sudjeluje na mnogo seminara, projekata i natjecanja. Svirao je kao solist uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra te s Orkestrom hrvatske glazbene mladeži. Osvojio je nagrade, među kojima I. nagradu na regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa komornih sastava u kategoriji klavirskih tria, I. nagradu na državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji, III. nagradu na regionalnom natjecanju u Velikoj Gorici. 2017. godine nastupa s gudačkim kvartetom na ciklusu mladih glazbenika Vinko Lesić pod vodstvom prof. Evgenije Epstein. Nakon školovanja zapošljava se u Glazbenoj školi u Varaždinu kao profesor violončela, počinje svirati u Varaždinskom komornom orkestru te na brojnim projektima i predstavama HNK u Varaždinu.

 

 

Cijena ulaznice: 5 €
Prodaja: na ulazu na koncert sat vremena prije početka koncerta

Details
Date: 19 srpnja
Time: 20:00 - 22:00
Cijena: 5€
Događaj CategoriesKoncert, Ljeto u Varaždinu
Mjesto održavanja
Naziv mjesta održavanja: HNK Varaždin
Adresa: Augusta Cesarca 1
Varaždin, 42000 Croatia (Local Name: Hrvatska)

Pogledaj na Google maps-u
Organizator
Ime organizatora: Koncertni ured Varaždin