Yevgeniy Xaviereff‏, violončelo; Konstantin Krasnitsky, glasovir

12.03.2015. | Novosti

Yevgeniy Xaviereff‏, violončelo; Konstantin Krasnitsky, glasovir

12.03.2015. | Novosti

Četvrtak, 12. ožujka 2015., 20:00 sati

Velika koncertna dvorana HNK u Varaždinu
 
Yevgeniy Xaviereff‏, violončelo
Konstantin Krasnitsky, glasovir
569_543_img2955 569_542_krasnitsky2
Program:
 
F.Schubert
Arpeggione-Sonatea-moll   D821
Allegro moderato
Adagio
Allegretto
S.Rachmanjinov
Sonata g-moll, op.19
Lento. Allegro moderato , Allegro scherzando,  Andante,  Allegro mosso
Yevgeny Xaviereff, violončelist, rođen je 1947. u Tbilisiju, Gruzija. Sklonost prema glazbi pokazao je još u djetinstvu, gdje ga je njegova majka Maria Rahmanina von Hohenzollern učila prvim koracima. Diplomirao je i magistrirao na Moskovskom konzervatoriju. Talent, rad i zalaganje rezultirali  su uspješnom umjetničkom karijerom, što uključuje više od 500 koncerata. Xaviereff je održao niz recitala u uglednim koncertnim dvoranama  od Boljšoj teatra do Opere i Baleta Bjelorusije, na Glazbenoj akademiji  S. Rahmaninov u Parizu,  Sibelius akademiji u Helsinkiju, Praškoj  filharmoniji i drugima. Xaviereff je bogatu karijeru  okrunio sa 15 zvučnih zapisa.
Od 1970. do 1997. godine živio je u Bjelorusiji, gdje je djelovao kao profesor violončela i šef Katedre za violončelo na Bjeloruskoj Muzičkoj akademiji, te kao solist Bjeloruske filharmonije. Odlukom Državnog odbora za visoko obrazovanje Ruske Federacije je stekao doktorat i akademski naziv profesora 1993. godine. Od 1997. godine živi u BiH i radi kao profesor violončela na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Koncertirao je u brojnim europskim zemljama, kao i na Bliskom Istoku. Snimio je više nosača zvuka u Rusiji, Bjelorusiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Također je veoma uspješan pedagog. Među njegovim studentima njih  preko četrdeset su lauerati na  violončelističkim natjecanjima. Kontinuirano vodi majstorske tečajeve širom Europe i Bliskog Istoka, a često djeluje kao član žirija međunarodnih natjecanja. Godine 2001. njegova umjetnička i pedagoška dostignuća bila su nagrađena od strane Europske kulturne zaklade, te od Senata Sveučilišta u Sarajevu za najboljeg profesora te akademije.
 
 
                                                 
Konstantin Krasnitsky je laureat I. nagrade i posebne nagrade publike na I. Međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA (European Piano Teachers Association) “Svetislav Stančič” u Zagrebu 1999. godine. Na III. Međunarodnom pijanističkom natjecanju “S.V.Rahmanjinov” u Moskvi 2002. godine osvojio je 4. nagradu i zvanje laureata .
Rođen u gradu Minsku u obitelji profesionalnih glazbenika, prvu poduku iz klavira primio je od majke pijanistice Valentine Krasnitskaje. U dobi od 5 godina primljen je u Srednju specijalnu glazbenu školu za talentiranu  i nadarenu djecu u razred profesora Jevgenija Puksta. Nakon uspješnog završetka nastavio se školovati na Bjeloruskoj državnoj muzičkoj akademiji u razredu profesora Vladimira Nehaenka.  Krasnitsky se usavršavao tijekom sedam godina kod  priznatog  ruskog  pijanista, profesora Moskovske, Trossingenske i Varšavske muzičke akademije – Viktora Karpoviča Meržanova,.
Na Bjeloruskoj državnoj akademiji Konstantin Krasnitsky stekao je naziv “magistra umjetnosti” gdje je od 1999. godine nastavio djelovati kao pedagog.
Postao je gostujući profesor Umjetničke akademije Anyang Normal University u Kini, docent Bjeloruske državne akademije te docent Umjetničke akademije Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Zahvaljujući njegovu dolasku u Osijek utemeljio se studij klavira na Umjetničkoj akademiji, a mnogi njegovi učenici nagrađeni su na međunarodnim natjecanjima i festivalima.
Krasnitsky se bavi pedagoškim radom i aktivno koncertira po cijelom svijetu.
Nastupao je na brojnim festivalima klavirske glazbe u bjeloruskim gradovima, na festivalu Minsko proljeće – 1999. i 2003. godine te Umjetnost – djeci i mladeži, na koncertima dobitnika prvih nagrada s Bjeloruskom državnom filharmonijom, kao i  vodećim festivalima u Hrvatskoj: “Piano-Fortissimo” u Zagrebu, “Varaždinske barokne večeri”, “Senjske koncertne večeri”, “Dani Milka Kelemena”. “Dubrovačke ljetne igre”, Osječka muzejska glazbena srijeda” i dr. Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.
Organizator:
Lions club Vinica
Suorganizatori:
Koncertni ured Varaždin i HNK u Varaždinu
Glavni pokrovitelj:
Varaždinska županija
Ulaz slobodan!
 
Lions club Vinica prikupljat će sredstva namijenjena potrebama škole Tomislav Špoljar u Varaždinu! 
U predvorju Dvorane učenici i profesori Škole Tomislav Špoljar Varaždin prodavati će svoje kreativne proizvode.