VŽ jazz sezona 2019

11.11.2019.

VŽ jazz sezona 2019

11.11.2019.

unnamed (1)

JASNA BILUŠIĆ & NEW DEAL

O Jasni Bilušić, hrvatskoj pjevačici i glumici teško je govoriti bez uporabe superlativa. Pjevačica savršene intonacije i iznimne vokalne tehnike, nenadmašna u interpretaciji jazz standarda kao i šansona te drugih srodnih glazbenih vrsta…
‘Dijete’ BP Cluba, odrastanje u svijetu jazza imala je pod paskom pokojnog Boška Petrovića koji je prvi uočio njen glazbeni talent i mogućnosti koje je realizirala u svijetu jazza.
Iza sebe ima nekoliko snimljenih jazz albuma koji su bili odlično primljeni od publike, kao i od kritike. Njen glas je postao brand, njen zaštitni znak, zvonak, jasan, čist i nezaboravan.
Njen sadašnji prateći sastav New Deal u biti nije prateći sastav, nego grupa vrhunskih glazbenika koji su sposobni podrediti se i dati svoj glazbeni udio u vrlo škakljivoj disciplini koju nazivamo vokalni jazz.
Počevši od najstarijeg New Dilaša, legende među jazz glazbenicima, decentnog i profinjenog bubnjara savršenog timea i pravog američkog swinga i groova, Saliha Sadikovića, koji je snimio albume sa najvećim imenima jazza kao što su; Clark Terry, Albert Mangelsdorff, Art Farmer, Ernie Wilkins, Gianni Basso.
Što više reći o Saši Nestoroviću, profesoru Muzičke akademije u Zagrebu, koji je na hrvatskoj i internacionalnoj jazz sceni prisutan niz godina i sigurno je najaktivniji jazz saksofonist ovog dijela Europe, te poznat i kao dirigent i skladatelj. Ne smijemo zaboraviti niti njegov pedagoški rad kao profesora komorne glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, vođe Big Banda MA Zagreb, kao jazz pedagoga na brojnim workshopima, te kao člana Zagrebačkog kvarteta saksofona. Solist je iznimne muzikalnosti, virtuoznosti, jazz kao i klasičnog saksofona, te vrhunski poznavalac jazz literature i stilova u jazzu.
Saša Borovec je dugogodišnji temeljni kamen Bilušićkinih sastava, kontrabasist klasične izobrazbe i jazz korijena, internacionalne karijere, nekad sa domicilom u Ljubljani, zadnjih 15-tak godina basist Jazz orkestra HRT, te član raznih malih jazz sastava. Rođen i odrastao u Varaždinu, prve korake u jazzu načinio gostujući u prvom Varaždinskom jazz ansamblu, triu Impuls pod vodstvom pokojnog bubnjara Nenada Šimunčića, začetnika i osnivača jazz scene u Varaždinu.
Marko Bertić je zvijezda u usponu ne samo na hrvatskom jazz nebu, mladi gitarist iznimne invencije, virtuoznosti, bogate harmonijske teksture, originalan u izrazu a vjeran korijenima jazza i afroameričke glazbe. Osim karijere jazz gitariste, Bertić je prisutan i kao skladatelj instrumentalnih jazz skladbi te kao skladatelj klasične glazbe te aranžer. Završio je Teoretski odjel, te Kompoziciju na MA Zagreb.
Jasna Bilušić & New Deal su prilika da uživate u vrhunskoj, nezaboravnoj jazz večeri sa istinskim jazz glazbenicima.