VARAŽDINSKI TAMBURAŠKI ORKESTAR

29.05.2016. | Novosti

VARAŽDINSKI TAMBURAŠKI ORKESTAR

29.05.2016. | Novosti

Nedjelja, 29. svibnja 2016., 19:00 sati
Velika scena HNK u Varaždinu

Varaždinski tamburaški orkestar 

priređuje svečani koncert povodom 10 godina djelovanja
660_653_vtokoncert-hnk-2905
Gosti: 
    klapa HRM „Sveti Juraj“, Split
   klapa „Marof“, Novi Marof 
   Zoran Bugarski-Brica „ZORULE“, Novi Sad 
Dana 29. svibnja 2016. godine, u 19 sati, u dvorani gledališta HNK Varaždin održava se slavljenički koncert Varaždinskog tamburaškog orkestra povodom obilježavanja 10. godišnjice rada. Koncert je organiziran uz pomoć Grada Varaždina, Koncertnog ureda grada Varaždina, HNK Varaždin te sponzora koji su pomogli da Varaždinski tamburaški orkestar uspješno djeluje već 10, značajnih,  godina. Osim slavljenika i njihovog dugogodišnjeg vokalnog soliste Davora Lenčića na koncertu će nastupiti i njihovi dragi prijatelji s kojima su ostvarivali glazbenu suradnju u proteklom desetljeću. To su Klapa „Novi Marof“ s kojom je orkestar imao zapažene Božićne koncerte i nastup na Špancirfestu te poslastica večeri, dragi prijatelji iz Splita, klapa HRM „Sveti Juraj“ s kojom orkestar surađuje gotovo četiri godine i izvodi poznate klapske skladbe. Osim prijatelja iz Hrvatske iz Novog Sada nam dolaze Zoran Bugarski Brica i Bojan Trenkić članovi tamburaškog ansambla „Zorule“ koji su već gostovali u našem gradu. Želja organizatora je da se u dobrom raspoloženju uz poznate, drage melodije tamburaške glazbe obilježi ova godišnjica.
Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” osnovana je 12. siječnja 2001. godine u Raketnoj bazi HRM-a u Žrnovnici na inicijativu monsinjora Josipa Šantića generalnog vikara Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj i nekolicine časnika i dočasnika zaljubljenika klapske pjesme s ciljem predstavljanja Oružanih snaga RH na međunarodnom susretu vojski svijeta u Lourdesu.
U 15. godina svoga djelovanja mornarička klapa iz Splita je nastupala diljem domovine i svijeta ( po svim meridijanima i paralelama) stekavši status jedinstvenog brenda hrvatskog naroda u zemlji i svijetu. Od brojnih nastupa izvan domovine Italija, Njemačka, Poljska, Belgija, Mađarska, Francuska, Austrija, Slovenija, BiH, Crna Gora, Kina, Canada i SAD izdvajamo nastup klape u NATO bazi u Monsu i u centru zapovjedništva za Europu u Bruxellesu.
U suradnji sa Hrvatskom maticom iseljenika klapa „Sveti Juraj“-HRM je bila domaćin Prvog susreta klapa hrvatskog iseljeništva u domovini koji je održan u Kaštel Starom 1. srpnja 2006. na kojem su nastupile  klape hrvatskog iseljeništva iz čitavog svijeta, a kao poseban gost sudjelovala je na svečanom koncertu Festivala dalmatinskih klapa Omiš  2007. u KD „Vatroslav Lisinski“  u Zagrebu.
Zajedno s najpoznatijim hrvatskim klapama „Sveti Juraj“ je sudionik brojnih klapskih spektakl-koncerta kao što su Klape u areni 2007. i 2008, Klape na Višnjiku u Zadru 2009, Klape na Poljudu 2010,2011 i 2012, klape u Ljubljani (Stožice 2011 i 2012), klape u Varaždinu, klape u Zagrebu( Dom sportova) i  klape u Dubrovniku. 
Povodom ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije 1.07.2013., klapa Sveti Juraj je nastupila na svečanosti podizanja hrvatskog stijega ispred zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu, kao i na svečanosti u Vijeću Europe u Bruxellesu.
Danas klapa djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske i prvenstveno je obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim zadaćama MORH-a, državnih institucija Republike Hrvatske, kulturnih manifestacija, Katoličke crkve u Hrvata, braniteljskih udruga itd.
Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada državnih i crkvenih institucija, udruga proizašlih iz domovinskog rata i drugih.
Tijekom svog 15-godšnjeg rada klapa je izdala više od 150 audio i video snimaka kroz brojne albume čija se tematika proteže od tradicionalnih dalmatinskih klapskih pjesama, napjeva svjetovnog i duhovnog karaktera do domoljubnih i modernih pjesama pod umjetničkim vodstvom prof. Dragice Bošnjak, prof. Vladana Vuletina i sadašnjeg umjetničkog voditelja prof. Maria Božića.
Pjevači klape „Sveti Juraj“- HRM su: Hrvoslav Kužić, Ivica Kuzmanić , Marko Bralić, Darko Tranfić,  Domagoj Žanić, Bruno Andrić, Goran Bralić, Jakov Šegvić, Ignacijo Tranfić, a u njenom su sastavu tijekom prvih godina nastupali: Domagoj Kužić, Damir Podrug, Mislav Hodžić i Goran Listeš. 
Cijena ulaznice: parter i loža 40 kuna

                      balkon 20 kuna

Prodaja ulaznica: blagajna HNK u Varaždinu