U d-molu

01.04.2012.

U d-molu

01.04.2012.

Nedjelja, 01.04.2012., 19 sati
Velika koncertna dvorana HNK u Varaždinu

Cijena ulaznice: 25 kn

U d-molu
Andrea Nikolić, violina
Dubravka Vukalović, glasovir

Program:

                                  1. Milo Cipra:                           Meditation sur Re (1975.)
(Vareš 1906.
– Zagreb 1985.)

2. Eugene Ysaye:                     Poeme elegiaque, op. 12

*********************

3. Johannes Brahms:              Sonata za violinu i klavir br. 3 u d-molu, op. 108
(Hamburg 1833.
– Beč 1897.)

(4. J. Brahms:                            Mađarski ples br. 2 u d molu kao dodatak)

Pijanistica Dubravka Vukalović (Varaždin, 1984.) prvo glazbeno obrazovanje stječe na Glazbenoj školi u Varaždinu u klasi Olimpije Vojvode, a ubrzo nastavlja svoj glazbeni razvoj na glasovitoj Centralnoj specijalnoj školi pri Moskovskom državnom konzervatoriju “Petar Iljič Čajkovski” u klasi Alexandera Mndoyantsa. Po završenom školovanju u Moskvi, kao iznimni talent, izravno je upisala treću godinu studija na Konzervatoriju u Lausannei (Švicarska) u klasi Daga Achatza i Jeana-Françoisa Antoniolija. Na istoj je instituciji, kao stipendistica fonda “Max D. Jost”, završila i trogodišnji poslijediplomski studij u klasi poznatog brazilskog pijanista i dirigenta Ricarda Castra. Tijekom svog inozemnog školovanja bila je stipendistica zaklade obitelji Hallam iz Velike Britanije.
Uz svoje redovite studije, usavršavala se i na mnogobrojnim seminarima pod mentorstvom istaknutih pijanista i pedagoga kao što su Rudolf Kehrer, Anatolij Katz, Jean-Bernard Pommier, Ralf Gothóni i Evgeny Mogilevsky.
Debitirala je u dobi od 14 godina nastupivši kao solistica uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem Pavla Dešpalja, a 2000. g. je osvojila i prvu nagradu na pijanističkom natjecanju „Zlatko Grgošević” u Zagrebu.
Od tada je održala niz solističkih i komornih koncerata u Hrvatskoj, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Njemačkoj, Rusiji, Srbiji, Španjolskoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji.  U 2009. godini je nastupila na međunarodnom festivalu suvremene glazbe «Archipel» u Ženevi u duu s glasovitim francuskim violistom Christopheom Desjardinsom te surađivala s francusko-švicarskim ansamblom «Namascae» uz maestra Eduarda Leandra. Iste godine, ostavarila je i zapažen nastup kao solistica u Ravelovom  Klavirskom koncertu uz Simfonijski orkestar Bahia u Brazilu. U proljeće 2011. godine, kao članica klavirskog dua D&B kojeg čini s pijanistom Brunom Vlahekom, izvela je monumentalni Messiaenov ciklus „Vizije amena“ u sklopu 50. obljetnice Muzičkog biennala Zagreb i to kao prvi hrvatski interpret tog djela.
Snimke njenih nastupa zabilježene su za televizijske kuće u Hrvatskoj, Rusiji i Španjolskoj te za Radio Suisse Romande (Espace 2).
Živi i djeluje na relaciji između Hrvatske i Madrida.

   Violinistica Andrea Nikolić profilirala se kao svestrana mlada umjetnica velike umjetničke zrelosti i imaginacije, superiorne tehnike i toplog tona. Rođena je u Sarajevu 1988. godine, a kao petogodišnjakinja dolazi u Varaždin gdje započinje opću i glazbenu naobrazbu. Violinu počinje učiti u Glazbenoj školi u Varaždinu u razredu prof. Benjamina Šambara, a već kao sedamnaestogodišnjakinja, kao poseban talent, upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Maje Dešpalj – Begović i Ivana Novinca, s posebnim fokusom na komornu glazbu u klasi prof. Jože Haluze. Magistrirala je 2010. s odličnim uspjehom i nastavlja svoje školovanje u Beču i Grazu (Austrija) u solističkoj majstorskoj klasi prof. Eszter Haffner, a komornu glazbu i violu u klasi prof. Herberta Kefera (Artis kvartet).
Tokom studija u Zagrebu bila je stipendistica Republike Hrvatske i Varaždinske županije kao posebno nadaren student, a u projektima Muzičke akademije dva puta je dobila Rektorovu nagradu. Nastupala je kao solist i koncert-majstorica simfonijskog i komornog orkestra Muzičke akademije u Zagrebu te međunarodnog orkestra Juenesses musicales Leibnitz. Pridruženi je član Varaždinskog komornog orkestra, a od prošle godine i Junge Philharmonie Wien. Jedna je od osnivača Ag-RAM gudačeg kvarteta, s kojim se posebno bavi izvođenjem djela suvremenih mladih skladatelja.
Uz redoviti studij usavršavala se na brojnim majstorskim tečajevima istaknutih domaćih i inozemnih pedagoga i umjetnika, kao što su Ingolf Turban, Hagai Shaham, Dora Schwarzberg, Adam Korniszewski, Jan Talich, Thomas Füri, Stefan Milenković, Christan Altenburger, Angel Stankov, Heime Müller.
Pod sponzorstvom Hrvatske glazbene mladeži s gudačkim kvartetom Song održala je turneju po Španjolskoj i sudjelovala na majstorskom tečaju Artemis kvarteta u Weikersheimu u Njemačkoj. 2007. je predstavljala Hrvatsku na međunarodnom festivalu u Walesu.
Još od ranih školskih dana polaznica je ljetne škole barokne glazbe i plesa „Aestas musica“ u Varaždinu gdje je surađivala s istaknutim stručnjacima za baroknu glazbu; Catherine Mackintosh, Adrian Butterfield, Laurence Cummings. Posebno zapažene nastupe u tom području ostvarila je uz izraelski barokni ansambl Barroccade na Varaždinskim baroknim večerima, te kao solistica na Festivalu hrvatske glazbe u Beču uz Komorni orkestar Muzičke akademije u Zagrebu.
Prošlogodišnja je dobitnica DAAD stipendije države Njemačke i Glazbene akademije Franz Liszt u Weimaru za nadarene mlade violiniste, a već treći put je stipendistica ISA ljetne akademije Prag-Beč-Budimpešta u Austriji, na čijem festivalu redovito nastupa.
Interes i repertoar mlade violinistice obuhvaća djela od razdoblja baroka do suvremene glazbe i jazza.
Kao solist, koncertni majstor  ili komorni glazbenik nastupila je na brojnim festivalima u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj, BiH, Njemačkoj, Engleskoj, Walesu, Španjolskoj, Italiji. Surađivala je s istaknutim međunarodnim umjetnicima, ansamblima i dirigentima i nastupala u prestižnim dvoranama diljem Europe.
Snimala je za hrvatsku, austrijsku, španjolsku i  njemačku televiziju i  hrvatski radio.