Sofija Cingula & Darko Rušec

13.07.2011.

Sofija Cingula & Darko Rušec

13.07.2011.

Koncert klasične glazbe
Sofija Cingulamezzosopran
&
Darko Rušecgitara

Program:

FEDERICO GARCIA LORCA – CANCIONES ESPAÑOLAS ANTIGUAS
1.    Anda, jaleo  ( Idemo, hajde )
2.    Los cuatro muleros  ( Četiri goniča mazgi )
3.    Las tres hojas  ( Tri lista )
4.    Los mozos de Monléon  ( Mladići iz Monléona )
5.    Sevillanas del siglo XVIII  ( Sevillane iz XVIII. stoljeća )

HECTOR VILLA LOBOS – Prelude Nr. 4  (gitara solo)

FEDERICO GARCIA LORCA – CANCIONES ESPAÑOLAS ANTIGUAS
1.    Los pelegrinitos  ( Hodočasnici )
2.    Los reyes de la baraja  ( Kraljevi iz špila karata )
3.    La tarara

****

V. PALJETAK / D. RUŠEC – Popevke sem slagal
arr. D. RUŠEC – Kaj se zmisliš
A. DEDIĆ / D. RUŠEC – Oko jedne hiže navek tiči lete
R. TACLIK / D. RUŠEC – Kaj
ANTONIO LAURO – Venecuelanski valcer br. 2  (gitara solo)
M. NOVOSEL / D. RUŠEC – Pod starim krovovima
G. PREJAC / D. RUŠEC – Vu plavem trnaci
V. PALJETAK / D. RUPEC – Fala
Z. SPIŠIĆ / D. RUŠEC – Suza za zagorske brege


Sofija Cingula, solo pjevanje započela je učiti u Glazbenoj školi u Varaždinu u klasi prof. Darije Hreljanović nakon čega upisuje redovni studij solo pjevanja na Sveučilištu za glazbu i glumu u Beču gdje je i diplomirala 2000. godine.
Od 2001. godine nastavlja s magisterijem u pjevačkoj klasi prof. Sebastiana Vittuccia na istom sveučilištu. Magistrirala je 2003. godine u opernoj klasi prof. Curta Malma i prof. Uwea Theimera te započela drugi magisterij, Popijevku i oratorij, u klasi primadone prof. Marjane Lipovšek. U zimskom semestru 2006./2007. pred njom je magisterij u Lied klasi proslavljenog pjevača, prof. Roberta Holla te u pjevačkoj klasi prof. mr. art. Sebastiana Vuttuccia.
Od akademske godine 2005./2006. stručno se usavršava u klasi docentice prof. Lidije Horvat-Dunjko na Muzičkoj akademiji u Zagrebute sudjeluje na brojnim tečajevima i seminarima usavršavanja njene pjevačke klase.
U svibnju 2004. godine sudjelovala je na međunarodnom natjecanju Debut in Meran u kojem je stigla do završne finalne večeri.
Uz brojne koncertne nastupe u Varaždinu, Beču te po Italiji (između ostalog Pergolesi Stabat mater, Mozart Krönungsmesse, Spatzenmesse, Britten The Ceremony Of Carols, Vivaldi Gloria in D, Igrec Slavonska misa), na opernoj je sceni, uglavnom u Austriji i Njemačkoj, nakon debija s 18 godina, nastupila kao Lieschen (Paisiello La Molinara), Treći dječak i Treća dama (Mozart Čarobna frula), Ganymed (Suppé Lijepa Galathea), Orfej (Gluck Orfej i Euridika), Lou (Schedlberger Die Geschichte des Picando), Maria (Heinzmann Brunello), Ivica (Humperdinck Ivica i Marica), Ciesca (Puccini Gianni Schicchi). U sezoni 2003./2004. bila je alternacija za Treću damu u bečkoj Volksoperi, gdje od iste sezone, već treću godinu za redom, nastupa u ansamblu u ulozi Studenta u opereti Boccaccio Franza von Suppéa.

Nastupila je na svečanoj misi povodom zatvaranja 35. Varaždinskih baroknih večeri.
U ljeto 2006. nastupa kao Anina u Verdijevoj Traviati na Glazbenom festivalu u Steyru uz najveće austrijske i internacionalne operne zvijezde.
Danas je viša asistentica (kolegiji Osnove vokalne tehnike i Solo pjevanje) na Odjelu za glazbu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Darko Rušec, rođen je 1960. u Varaždinu. Nakon završene srednje škole-maturirao je na tadašnjem Srednjoškolskom centru Gabriel Santo, smjer prevodilac – dokumentarista.
Intenzivno je počeo učiti klasičnu gitaru kod Wernera Hartmann-a na Konservatorium
des Landes Steiermark u Graz-u te privatno polagao osnovnu i srednju glazbenu . Nakon završene srednje glazbene škole, upisao je pedagoški smjer s glavnim predmetom
Klasična gitara na Joseph-Haydn
Konservatorium des Landes Burgenland u Eisenstadtu.
Nakon diplome, nastavlja se usavršavati na Hochschule fur Musik und Darstellende Kunst u Grazu u klasi prof. Heinza Irmlera gdje je stekao drugu pedagošku diplomu.
Nastupao je u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj sam i u komornim sastavima. Gitaru je predavao od 1991 – 94 na gimnaziji redemptorista u Wienerneustadtu.
Od 1995 stalno je zaposlen na Glazbenoj školi u Varaždinu