Sofija Cingula & Darko Rušec

25.07.2012. | Novosti

Sofija Cingula & Darko Rušec

25.07.2012. | Novosti

Srijeda, 25. srpnja 2012., 20,30 sati
Stari grad

Ljeto u Varaždinu 2012.

 

Koncert klasične glazbe

 

Sofija Cingula, mezzosopran
&
Darko Rušec, gitara

318_236_sofija-cingula-darko-rusec

Program:

Thomas Robinson (1588-1610)      Grisse his delight
John Dowland (1563-1626)              A PILGRIMES SOLACE
Disdaine me still, that I may ever love
Sweet stay a while, why will you rise?
To aske for all thy love
Love those beames that breede
Shall I strive with words to move
Were every thought an eye

***

Gioachino Rossini (1792-1868)*       L’invito
La pastorella delle Alpi
Mauro Giuliani (1781-1829)                Adagio con grand espressione
Napuljska narodna                              Santa Lucia
Ernesto De Curtis (1875-1937)         Non ti scordar di me
Cesare Andrea Bixio (1896-1978)    Mamma
Eduard odi Capua (1865-1917)        ‘O sole mio

*Posvećeno 220. obljetnici skladateljevog rođenja

SOFIJA CINGULA, mezzosopran
Glazbeno školovanje započela je kao čelistica u klasi profesora Darija Milkovića na Glazbenoj školi u Varaždinu nakon čega upisuje Solo pjevanje u klasi profesorice Darije Hreljanović. Od akademske godine 1995/1996. započinje studij Solo pjevanja u klasi prof. Sebastiana Vittuccia na Sveučilištu za glazbu i glumu u Beču. Magisterij na smjeru Opera (klasa prof. Curt Malm / prof. Uwe Theimer) završava 2003. Godine, a na smjeru Lied i Oratorij upisuje najprije u klasi proslavljene primadone Marjane Lipovšek, a zatim u klasi poznatog opernog prvaka, koncertnog umjetnika i skladatelja Roberta Holla, kod kojega, u akademskoj godini 2006/2007. uspješno završava i taj dio studija. Od 2006. godine stručno se usavršava na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi  izv. prof. Lidije Horvat-Dunjko. Koncertni i operni nastupi mezzosopranistice Sofije Cingula obuhvaćaju širok i raznolik repertoar – od rane glazbe sve do moderih praizvedbi suvremenih autora. Uz brojne koncertne nastupe u Hrvatskoj, Austriji te po Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj i Južnoj Koreji, nastupala je, uz ansamble bečke Volksopere i Neue Oper Wien, i na turnejama po Japanu i Kini. Surađivala je s eminentnim hrvatskim i inozemnim glazbenim umjetnicima i ansamblima, a na opernoj je pozornici debitirala s 18 godina u Njemačkoj.
Sofija Cingula sudjeluje i u radu mnogih hrvatskih i međunarodnih umjetničkih i pedagoških radionica, seminara i simpozija te je autorica nekolicine radova, predavanja i prezentacija koje vokalnoj tehnici i pedagogiji pristupaju s aspekta znanosti i najnovijih znanstvenih istraživanja.
Vokalnom pedagogijom aktivno se bavi već nekoliko godina – najprije kao profesorica Solo pjevanja i Komorne glazbe na Glazbenoj školi u Varaždinu (2005 – 2009. godina) a potom na Odjelu za glazbu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

DARKO RUŠEC, gitara
Intenzivno je počeo učiti klasičnu gitaru kod Wernera Hartmann-a na Konservatorium des Landes Steiermark u Graz-u te privatno polagao osnovnu i srednju glazbenu školu.
Nakon završene srednje glazbene škole i gimnazije, upisao je pedagoški smjer s glavnim predmetom Klasična gitara na Joseph-HaydnKonservatorium des Landes Burgenland u Eisenstadtu.
Nakon diplome, nastavlja se usavršavati na Hochschule fur Musik und Darstellende Kunst u Grazu u klasi prof. Heinza Irmlera gdje je stekao drugu pedagošku diplomu.
Nastupao je u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj sam i u komornim sastavima. Gitaru je predavao od 1991 – 94 na gimnaziji redemptorista u Wienerneustadtu, od 1995. stalno je zaposlen kao profesor gitare na Glazbenoj školi u Varaždinu. Bavi se i glazbenom publicistikom.