„Sebő együttes”

22.05.2016. | Novosti

„Sebő együttes”

22.05.2016. | Novosti

Nedjelja, 22. svibnja 2016., 19:30 sati

Velika koncertna dvorana HNK u Varaždinu

„Sebő együttes”

 

koncert rane glazbe u suradnji sa Mađarskim veleposlanstvom u RH i Mađarskim institutom u Zagrebu
656_649_srgbseboegyuttes2014b
Program koncerta ansambla Sebő:

1.      O prevrtljivoj sreći dvorjanika
2.      Blagoslovljenom divnom vremenu Duhova
3.      Moja ljubav
4.      Kao na ravničarskom polju
5.      Oprosti mi, Gospodine
6.      Milostivi Bože
7.      Na nedavnoj proslavi
8.      Aenigma
 
Ansambl Sebő je najugledniji mađarski sastav za ranu (povijesnu) i izvornu narodnu glazbu. Ansambl je utemeljio glazbenik Ferenc Sebő koji je 2012. godine zajedno s tadašnjim članovima grupe dobio najvišu mađarsku državnu nagradu za umjetnost (Kossuthovu nagradu). Ferenc Sebő je od 2007. godine profesor Glazbene akademije Ferenca Liszta u Budimpešti.
Članovi ansambla su: László Perger (gitara, tamburica), Iván Barbich (turski klarinet, panova frula, tamburica), Réka Soós (vokal, violina), Sára Tímár (vokal, udaraljke) i Ferenc Sebő (vokal, gitara, ručne orguljice)
Ansambl Sebő će nastupiti u Hrvatskoj između 20. i 22. svibnja s programom pod naslovom „Palača zvijezda”.
Na temelju pjesama renesansnih pjesnika iz razdoblja Nikole Šubića Zrinskog mnogo možemo saznati o tome kakav je bio osjećajni život tadašnjih ljudi, kako su razmišljali o ljubavi, politici, religiji, viteštvu i časti. Znamo da su te pjesme u to doba izvodili pjevači i glazbenici.
Na temelju zapisa starih kodeksa i zbirki sakupljača narodne glazbe poznajemo melodije i na osnovi načina pjevanja izvornih pučkih izvođača možemo rekonstruirati kako su renesansni pjevači izvodili te pjesme. Uz pomoć našeg programa publika dobiva mogućnost doživljaja atmosfere života u doba renesanse u Ugarsko-hrvatsom kraljevstvu.
Ulaz slobodan!