Ruski carski balet “Carmen” & “Bolero”

14.04.2011.

Ruski carski balet “Carmen” & “Bolero”

14.04.2011.

90_28_untitled-1

Baletna senzacija stiže 14. travnja u Arenu Varaždin! U izvedbi Ruskog carskog baleta – Imperian Russian Balet na daske najljepše varaždinske dvorane stižu „Carmen i Bolero“.

 
Plesnu konstrukciju velike Bizetove opere „Carmen“ i Ravelovog „Bolera“ uprizorit će solisti renomiranog Ruskog carskog baleta iz Moskve: G.Taranda, E.Tikanova, L.Golovyna, N.Bekzhanov i E.Colesnicenco. Radi se doista o velikim baletnim imenima od kojih je pubika navikla vidjeti isključivo virtuozne plesne izvedbe koje će ugostiti i Varaždin. 
Ruski carski balet već je odavno postigao svjetsku slavu, a poznat je i hrvatskoj publici po brojnim rasprodanim nastupima širom zemlje. Ovaj je ugledni ansambl pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta osnovan 1994. a čini ga 45 umjetnika među kojima se nalaze i oni koji su osvojili niz međunarodnih nagrada i koji su na popisu zaslužnih narodnih umjetnika Rusije.
 
Ravelov “Bolero”, poznati je glazbeni predložak, kojeg je baletno još 1928. godine postavila Bronislava Nižinska, pa onda Béjart i od onda mnogi suvremeni autori. Androsov je “Bolero” doživio egzotično-mistično-narativno. “Bolero” se smatra jednim od najvećih remek djela svjetske glazbe, a Maurice Ravel je za njega našao inspiraciju za snažni i siloviti ritam u ujednačenim, polaganim repetitivnim zvukovima teških strojeva u tvornicama.
Balet “Carmen” je svojoj supruzi legendarnoj balerini Maji Pliseckaji posvetio poznati skladatelj Rodion Schedrin. Nastao na osnovu Bizetove opere “Carmen”. Priču o ljubavi i strasti između Španjolca Don Josea i ciganke Carmen prilagodio je plesnom izričaju, upotrijebivši isključivo gudače i velik broj udaraljki poput ksilofona i činela. Koreografiju “Carmen” osmislio je 1967. Kubanac Alberto Alonso, podcrtavši psihološku dramu koja se u opernoj priči odvija između Don Josea i prevrtljive ljepotice Carmen. To je djelo iste godine izvedeno u moskovskom Boljšoj teatru, a izvrsna mu je prihvaćenost od strane publike omogućila opstanak na baletnim pozornicama širom svijeta do današnjeg dana. Djelo je obilježeno razornom snagom ženske seksualnosti, kao i najnižim ljudskim strastima kao što su ljubomora i mržnja. 
 
Jedan od najboljih baletnih ansambla na svijetu poziva vas da požurite i doživite njihovu plesnu čaroliju 14. travnja u Areni Varaždin!


Prodaja ulaznica: KONCERTNI URED VARAŽDIN (042/212-907)
SUVENIRNICA VARAŽDINSKIH VIJESTI (Korzo) Varaždin
Putnička agencija “MURA-TRAVEL” Čakovec
u sustavu ULAZNICE.HR
ROCK ART CAFFE Varaždin
ARCUS CAFFE Čakovec

Cijena ulaznice: 80,00 kn teleskopske tribine
80,00 kn fiksne tribine
100,00 kn parter (sjedeća mjesta)
200,00 kn VIP parter