Nema na zalihi

Koncert – Zagrebački solisti i Renata Pokupić, mezzosopran

100.00 kn

Utorak, 22. rujna
Katedrala, 20 sati

Zagrebački solisti
Renata Pokupić, mezzosopran
Sreten Krstić, solo violina i umjetničko vodstvo

Nema na zalihi

Pogledaj raspored mjesta

Opis

Program:

Johann Sebastian Bach
Sinfonia iz kantate Am Abend aber desselbigen Sabbats BWV 42
Laudamus te, arija iz Mise u h-molu, BWV 232
Sinfonia iz kantate Gleichwie der Regen und Schnee vom Himmel fällt, BWV 18
Et exsultavit spiritus meus, arija iz Magnificata u D-duru, BWV 243
Sinfonia iz kantate Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen, BWV 12
Ich will dir mein Herze schenken, arija iz Pasije po Mateju, BWV 244
Concerto iz kantate Geist und Seele wird verwirret, BWV 35
Sinfonia iz kantate Falsche Welt, dir trau ich nicht, BWV 52

*********

Johann Sebastian Bach
Sinfonia iz Božićnog oratorija, BWV 248
Sinfonia iz kantate Bach dir, Herr, verlanget mich, BWV 150
Sinfonia iz kantate Uns ist ein Kind geboren, BWV 142

Georg Friedrich Händel
Come nube, che fugge dal vento, arija iz opere Agrippina, HWV 6

Johann Sebastian Bach
Sinfonia iz kantate Die Elenden sollen essen, BWV 75

Antonio Vivaldi
Gelido in ogni vena, arija iz opere Farnace, RV 711

Johann Sebastian Bach
Sinfonia iz Wir danken dir, Gott, wir danken dich, BWV 29

Georg Friedrich Händel
Dopo notte, atra e funestra, arija iz opere Ariodante, HWV 33

 

O izvođaču:

Ansambl  Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom više od šest desetljeća – pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncert-majstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića – Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama. Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncert-majstora, a ujedno i koncert-majstora Münchenske filharmonije.

Zagrebačkim solistima dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja, među kojima se ističu: prva nagrada u Mar del Plati (za album Koncerti 18. stoljeća), Medalja Pablo Casals, Medalja Elisabeth Sprague Coolidge (za izvođenje suvremene glazbe), nagrade Vladimir Nazor, Milka Trnina, Josip Štolcer Slavenski za najbolju izvedbu djela hrvatskoga skladatelja; zatim nagrade Ivan Lukačić Varaždinskih baroknih večeri, Villa Manin, UNESCO, Nagrada Grada Zagreba, Srebrni kompakt disk diskografske kuće Croatia Records, Orden za zasluge naroda sa srebrnim zracima, Plaketa Grada Zagreba, više hrvatskih diskografskih nagrada Porin (1994. godine za životno djelo), Srebrna plaketa Hrvatske glazbene mladeži i brojne druge. U 2010. godini Ansambl je nagrađen nagradom Orlando Grand Prix za osobite umjetničke doprinose u ostvarenju cjelokupnoga programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Sreten Krstić je rođen 1953. godine u Beogradu. Violinu je počeo svirati sa sedam godina, a od 1980. je koncertni majstor Münchenske filharmonije. Na tom položaju djeluje još iz doba legendarnoga šefa-dirigenta Sergiua Celibidachea. Bio je i koncertni majstor Svjetskog orkestra mladih te nastupao sa solistima poput Henryka Scheringa i Pierrea Fourniera te pod ravnanjem dirigenata poput Jeana Martinona i Bernarda Kleea. Kao solist surađivao je sa slavnim dirigentima, među kojima su Sergiu Celibidache, James Levine, Zubin Mehta, Hiroshi Wakasugi, Horst Stein, Václav Neumann ili Dmitrij Kitajenko, a karijera ga vodi u gotovo sve europske zemlje, Japan, SAD i Rusiju.

Snimao je za sve radijske i televizijske postaje bivše Jugoslavije, Bavarski radio, Zapadnonjemački radio, BBC (Manchester), Grčki radio (Solun) te za diskografske kuće PGP, Thorofon, Arte Nova Classics i dr. Za njih je ostvario više kompaktnih ploča, kako solističke, tako i komorne glazbe. Godine 1985. utemeljio je Gasteig-Trio München, 1996. Filharmonijski gudački sekstet, a 1999. Komorni orkestar Filharmonijski solisti, čiji je i umjetnički voditelj. Iste godine postaje i članom Glasovirskoga trija Gelius. Svira na violini koju je 1760. izgradio Nicola Gagliano.

Recentne operne uloge Renate Pokupić obuhvaćaju Cherubina iz Figarovog pira, Siébela iz Fausta te Irenu iz Timura Lenka u Kraljevskoj operi u Covent Gardenu, zatim Pepeljugu u Operi u Lilleu, Dorabellu iz Cosi fan tutte u Nacionalnoj operi u Washingtonu te Nerona iz Agrippine u opernim kućama u Antwerpenu, Lilleu, Dijonu i Beauneu. Cherubina je, među ostalim, pjevala i u Nacionalnoj operi u  Washingtonu, Flamanskoj operi, uz Gulbenkian orkestar u Lisabonu te u Operi u Los Angelesu.

Vrlo tražena kao koncertna pjevačica, nedavno je imala australski debi pjevajući Margaritu iz Faustovog prokletstva uz sudjelovanje Melbournškog simfonijskog orkestra, a uz Bergenski filharmonijski orkestar pjevala je u Romeu i Juliji H.Berlioza dok je s Collegium vocale iz Genta te Njemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina izvela Stabat Mater A.Dvořaka .

Kao uspješna solistica, redovito surađuje s međunarodno zapaženim pijanistom Rogerom Vignolesom. Nastupali su u Wigmore Hallu u Londonu, Frick Collection u New Yorku, na Dunavskom festivalu, Dubrovačkim ljetnim igrama, Festivalu Petworth, Mozartfestu u Bathu, Delftskom komornom festivalu te u Great Hall-u u Downpatricku, u Sjevernoj Irskoj. Njihov recentni repertoar uključuje djela Mahlera, Tomašeka, Brahmsa, Brittena, Schumanna i Faurea. Nedavno su objavili album pjesama Vaclava Tomašeka u izdanju Hyperion Recordsa.

Pojedinosti događaja

Zagrebački solisti

Renata Pokupić, mezzosopran

Sreten Krstić, solo violina i umjetničko vodstvo

Datum početka: 22/09/2020

Datum završetka: 22/09/2020

Početak: 20:00 CEST

Mjesto održavanja: Katedrala

Upute: U samom centru Varaždina

Telefon: +385 (0) 42 212 907

Email: ulaznicevbv@gmail.com