Nema na zalihi

Hrvatska glazbena baština u povodu godišnjice Vinka Jelića

100.00 kn

Petak, 25. rujna
Franjevačka crkva, 20 sati

Zbor HRT-a
Hrvatska glazbena baština u povodu godišnjice Vinka Jelića

Nema na zalihi

Pogledaj raspored mjesta

Opis

Program:

Vinko Jelić
Audivi vocem

Audivi vocem
O quam pulchra est
Dixit Dominus
Beatus vir
Nisi Dominus
Doctor bonus za dva glasa
Magnificat
Bone Jesu za dva glasa i dvije violine
O pretiosum et admirandum za tri glasa
Salve Regina
Laudate Dominum

 

O izvođaču:

Zbor Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine za potrebe tadašnjeg radijskog programa. Djelujući najprije kao komorni ansambl, s vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni zbor u Hrvatskoj. Zbor je prvi put javno nastupio 8. rujna 1942. godine u zagrebačkoj Katedrali uz tadašnji Orkestar krugovalne postaje. Bio je to ujedno prvi javni koncert ansambala radiostanice, a dirigirao je Lovro pl. Matačić.

U prvim godinama djelovanja, repertoar Zbora oblikovali su dirigenti Mladen Pozajić, Dragan Gürtl i Boris Papandopulo, a potom su taj put nastavili šefovi dirigenti Sergije Rainis, Vladimir Kranjčević i Igor Kuljerić, čije su stvaralaštvo i dugogodišnje vodstvo ostavili snažan trag i čije su skladbe danas trajni dio repertoara Zbora, te Tonči Bilić.

Upravo na poticaj Tončija Bilića, 1998. godine pokrenut je samostalni pretplatnički ciklus Sfumato, u sklopu kojega su premijerno predstavljene brojne skladbe hrvatskih autora i antologijski zborski opusi svjetske baštine. Također na inicijativu maestra Bilića, Zbor HRT-a primljen je 2016. u asocijaciju najuglednijih europskih komornih zborova Tenso.

Zbor HRT-a dobitnik je Diplome Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za izuzetne umjetničke dosege u 2004. godini na temelju izvedbe Hrvatske mise Borisa Papandopula, te niza diskografskih nagrada Porin. Na čelu Zbora kao šef-dirigent je maestro Tomislav Fačini.

Pojedinosti događaja

Zbor HRT-a
Hrvatska glazbena baština u povodu godišnjice Vinka Jelića

Datum početka: 25/09/2020

Datum završetka: 25/09/2020

Početak: 20:00 CEST

Mjesto održavanja: Franjevačka crkva

Upute: U samom centru Varaždina

Telefon: +385 (0) 42 212 907

Email: ulaznicevbv@gmail.com