KLAVIRSKI RECITAL: JOSÉ RIVEROS

14.05.2016. | Novosti

KLAVIRSKI RECITAL: JOSÉ RIVEROS

14.05.2016. | Novosti

Subota, 14. svibnja 2016., 19 sati
Velika koncertna dvorana Glazbene škole u Varaždinu

657_650_danicileanskekultureplakat29x42cmpreview-2

U okviru programa Dana čileanske kulture u organizaciji Udruge OS, u Republici Hrvatskoj gostuje mladi pijanistički majstor i aktualni partiturist svjetski poznatog ansambla Los Jaivas. Jose Riveros nastupa pred zagrebačkom i varaždinskom publikom  izborom svojih kompozicija i popularnih kompozicija čileanske glazbene tradicije koje su polučile najveći uspjeh kod publike u Čileu i svijetu.  
 
Jose Ignacio Riveros Donoso, 30 god. star, profesor glazbenog obrazovanja i pijanist stekao je stupanj Bachelor of Education na sveučilištu Playa Ancha u Valparaisu. Svoje glasovirske studije i pedagoško usavršavanje nastavio je na Konzervatoriju Katoličkog sveučilišta u Valparaisu te kod majstora Juana Carlos Villegasa, pedagoga na glazbenom Konzervatoriju pri Universidad Mayor u Santiagu.
 
Kao pijanist nastupao je na brojnim koncertima na nacionalnoj i međunarodnoj razini  od Latinske Amerike do Afrike i Bliskog istoka, samostalno i kao nezaobilazni član grupe Los Jaivas te je uz koncertiranje, svoj talent i stručnost iskazao posebice kroz sudjelovanje u predavanjima, seminarima i nacionalnim i međunarodnim glazbenom tečajevima od Quita do Kaira, od Asunciona do Santiaga i Kartage. 
 
Trenutno djeluje kao glavni partiturist grupe Los Jaivas koja njeguje rock nadahnut starim izvornim južnoameričkim glazbenim izričajem (rock andino). S njima nastupa na nacionalnoj i međunarodnoj razini uz ugledne zborove i instrumentalne ansamble i filharmonijske orkestre kao što su Zbor Teatra Municipal u Santiagu, zbor i orkestar Sveučilišta u Concepciónu, zbor i orkestar Općinskog kazališta Temuco, zaklada Fundación de Orquestas de Chile, Teatro del Lago Frutillar, Glazbeni festival Huaso Olmué i brojni drugi. 
 
Ono po čemu je ovaj mladi glazbenik specifičan jest njegova autentična interpretacija čileanske nacionalne glazbene tradicije i sloboda improvizacije kojom obogaćuje glazbeni predložak iz bogate ostavštine svojih prethodnika inspiriranih životom i stvaralaštvom običnog malog čovjeka. José Riveros u svojim nastupima donosi sukus toga nadahnuća tradicijske glazbene kulture bujnog kolorita i raskošne ritmičke palete inspirirane ljepotama prirode, slobodom i ljubavi, skromnošću i humanošću svojih sunarodnjaka ovjekovječenih u partiturama ansambla Los Jaivas i velikih čileanskih umjetnika – Violete Parra i Víctora Jare  kao i u temama iz svoga vlastitog opusa.
 
 
PROGRAM: VEČER ČILEANSKE GLAZBE
 
1. Combarbala. José Riveros
2. Que pena siente el alma- Run Run se fue pa`l norte- Gracias a la Vida Violeta Parra
3. Colchagua, Jose Riveros
4. Te recuerdo amanda, El derecho de vivir en paz, Víctor Jara
5. Arauco, Jose Riveros
6. Alturas de Macchu Picchu  (Fragmento), Los Jaivas
7. Luchin, Victor Jara
8. La Conquistada, Los Jaivas
Ulaz slobodan!