Klasici američke big band glazbe

01.07.2021. | Koncertni ured

Klasici američke big band glazbe

01.07.2021. | Koncertni ured

Čakovečki Big band predstavit će se Varaždinskoj publici klasicima američke big band glazbe i to na Kazališnom trgu, u nedjelju 4. srpnja 2021. godine s početkom u 20 sati.

Big band Čakovec osnovan je 1995. godine kao težnja domaćih glazbenika da upotpune kulturnu ponudu grada. U vrlo kratkom vremenu orkestar je postigao zavidnu kvalitetu, te se svrstao među vodeće orkestre u regiji dokazavši to nastupima na relevantnim festivalima u domovini i inozemstvu (Lent-Maribor, Expo-Virovitica, Proljetni jazz fair-Zagreb, Tradicionalni jazz-Varaždin, Szombathely big band fesztivál, Nishville Jazz Festival…). Ostvarena je suradnja sa poznatim domaćim i inozemnim glazbenicima: Boškom Petrovićem, Sašom Nestorovićem, Primožom Grašićem, Ratkom Divjakom, Zdenkom Kovačićek, Jimmyem Stanićem, Jasnom Bilušić, Silviom Gabrielom Curbellom Hortom, Ivanom Galić, Vlatkom Stefanovskim…

Iz redova Big banda Čakovec stasali su sada već afirmirani jazz glazbenici Robert Jambrušić-Đebo, Robert Polgar, Lada Obradović, te braća Maasej, Abel i Jošua Kovačević,  a nekolicina glazbenika upisala je i jazz studij.  Orkestar se sastoji od profesionalnih glazbenika, studenata, ekonomista, pravnika, inženjera, učenika… Snimljena su 3 CD-a, a Hrvatska nacionalna televizija snimila je nekoliko emisija o Big bandu Čakovec. Voditelji Big banda Čakovec do sada su bili Ladislav Varga, Antun Horvat, Filip Horvat, te Mario  Jagec koji je i današnji voditelj.

Repertoar Big banda Čakovec sastoji se od poznatih jazz standarda, obradi latinoameričkih, pop i tradicionalnih skladbi prerađenih za big band, te autorskih kompozicija bivšeg voditelja Ladislava Varge i sadašnjeg voditelja  Marija Jageca.

Budući da se 4. srpnja obilježava i Dan neovisnosti SAD-a koji se smatra i koljevkom Big Band glazbe, Big band Čakovec izvest će najveće hitove američke big band glazbe, a ulaznice se ne naplaćuju.