KAVALIRI & SKYNYRD CROWD

10.01.2015. | Novosti

KAVALIRI & SKYNYRD CROWD

10.01.2015. | Novosti

KAVALIRI

Subota, 10. siječnja 2015. 16:00 – 18:00 sati
Kapucinski trg

561_531_kopija-od-kav2

 

Kad pričamo priču o Kavalirima, cimbulaško violinskom sastavu iz Bednje, dotičemo zavičajnu zipku glazbe i kaja. To je zipka u kojoj rastemo, kojoj ostajemo vjerni i, ma gdje se zatekli, nosimo je u srcu.
 
Iako se često događa da se uspjeh nekog čovjeka ili grupe ljudi najmanje cijeni u domaćoj sredini, činjenica da u Bednji članove sastava Kavaliri često zovu i ambasadorima Bednje govori da se njihov rad i uspjesi izuzetno cijene i kod kuće.
 
Kavaliri su sastav koji njeguje autohtonu glazbu bednjanskog kraja. Zaštitni znak Kavalira su upravo pjesme ispjevane na bednjanskom govoru koji se ubraja među najinteresantnije, najmelodičnije i najkompliciranije govore kajkavskog narječja zbog bogatstva vokala, diftonga, zanimljivih glasovnih promjena i akcenata. Kavaliri su u svom trinaestogodišnjem djelovanju iznimno doprinijeli očuvanju tradicijske glazbene baštine. Potaknuli su mnoge druge sastave na njegovanje kajkavske glazbe i snimanje nosača zvuka kao trajnog zapisa. Sami su izdali četiri nosača zvuka- Baurico, Prelijepi moj kroj i Veselo veselo zagorci, Pelnico i Nujlijepši kemouček svieto. U izradi je peti nosač zvuka.  
 
U sastavu su zastupljeni instrumenti: cimbule, bajs (kontrabas) i tri violine od kojih su dvije vodeće, a jedna kontra. To je tradicionalna postava instrumenata na koje su svirali muzičari u bednjanskom kraju od davnina. Potrebno je spomenuti da su osnove te glazbe Kavalirima prenijeli uvaženi violinist Zvonko Češnjaj i cimbulaš Mijo Dravinski.
 
Sastav Kavaliri okupljen je 1996. godine radi potrebe igranja poznate predstave “Bednjanska svadba” u izvođenju KUD-a “Franjo Sert” iz Bednje u kojoj važnu ulogu ima i tradicionalna glazba. Tadašnju postavu čine: Tomislav Žirovec – cimbule, Srečko Plavec – bajs, Damir Poljak – kontra violina, Dominik Poljak – violina i Danijel Češnjaj – violina.
 
Nakon gostovanja na Obiteljskom radiju te drugim radio-postajama uslijedili su i prvi uspjesi. Posebno treba napomenuti podršku Prvog programa Hrvatskog radija gdje su vrijednost Kavalira prepoznali urednik i voditelj Željko Kovačić i glazbeni urednik Branko Meglajec. Uz njihovu pomuć, Hrvatski radio prati rad Kavalira do današnjih dana.
 
Sastav prvi puta pobjeđuje na Etno-festivalu u Cvetlinu 1997. godine s pjesmom “Baurico” autora Zvonka Češnjaja. S tom pjesmom kasnije osvaja festival “Zagorska krijesnica 1998” u Krapini i nastupa na “Festivalu Podravine i Podravlja Pitomača 1999”. 1998. godine snimljen je album prvijenac- “Baurico”.
 
Prije festivala u Pitomači postava se mijenja, a u novoj postavi ostaju Tomislav i Danijel te im se pridružuju Miljenko Bistrović na kontra violini, Ivan Hranj na bajsu i Ivan Brezni na violini. Ista postava 1999. godine na “Zagorskoj krijesnici” dobiva nagradu za najbolji tekst (autora Miljenka Bistrovića, autor glazbe Danijel Češnjaj), prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda i prvu nagradu publike za pjesmu “Prelijepi moj kroj” . S istom pjesmom 2000. godine nastupaju u Slavonskom Brodu na festivalu “Brod fest”. Te godine izlazi album naslova “Prelijepi moj kroj” .
 
2000. godine još jednom blistaju najsjajnijim sjajem u večeri narodne glazbe u Krapini “Zagorska krijesnica” s pjesmom “Nijesi ma štielo” koju u cijelosti potpisuje Danijel Češnjaj. S tom pjesmom također nastupaju sljedeće godine na “Brod festu”.
 
Na festivalu “Zagorska krijesnica 2001” za pjesmu autora Danijela Češnjaja “Sume jamput” dolaze u njihove ruke još tri nagrade: prva nagrada radijskih urednika, druga nagrada slušatelja radio postaja te treće mjesto po mišljenju publike u dvorani.
 
Uslijedila su gostovanja u emisijama Hrvatske televizije kao što su: Željka Ogresta i gosti, Tum Tuh Mus, Hrvatski glazbeni program i Lijepom našom.  Česta su i gostovanja u radijskoj emisiji Hrvatskog radija ˝A sada mi˝. Tomislav Žirovec 2002. godine nastupa na reviji cimbulaša u Pitomači gdje su se sastali najbolji cimbulaši iz cijele Hrvatske.
2014. godine kavaliri su odvojili Porin za najbolji album folklorne glazbe.

 

SKYNYRD CROWD

Subota, 10. siječnja 2015. 19:00 – 21:00 sat
Kapucinski trg
561_530_skynyrd
Radi se o bendu Skynyrd Crowd,  odličnim glazbenicima s Ivanečkog područja, koji oduševljava i izvan granica “Lijepe naše”…
Kao veliki fanovi i ljubitelji svjetski poznatog banda “Lynyrd Skynyrd” i općenito obožavatelji odličnog southern rock zvuka, odlučili su ljubav prema istom i svoje bogato glazbeno iskustvo i znanje sažeti i ukomponirati u band pod nazivom “Skynyrd Crowd”.
U grupi Skynyrd Crowd je sedam iskusnih glazbenika i zajedno sviraju od 1997. godine. “Skynyrd posada” Damir Mavrek ( vokal i bass gitara), Alen Kraš (vokal i gitara), Srećko Podsečki (gitara),Željko Švelec (gitara), Elvis Marković ( klavijature), Tihomir Pavlinjak (bubnjevi) i Lucija Geček ( vokal ).Poslije više od 10 godina zajedničkog nastupanja i sviranja raznih obrada, 2007. godine odlučili su se za southern rock i postaju jedini tribute band Lynyrd Skynyrda u Hrvatskoj. Te godine u band uzimaju odličan ženski vokal Luciju, koja pomaže u vokalnom i vizualnom identitetu banda.
Snaga, odlični gitaristički rifovi i zarazni refreni pokazali su se kao odlična kombinacija za motorijade i klubove gdje najviše i nastupaju. Stage su dijelili sa odličnim bandovima poput Uriah Heepa, Van Gogha, Belfast Fooda, Picksiebnera, Hladnog piva.
Uz standardni cover – repertoar “Lynyrd Skynyrda” izvode i covere ostalih, svjetski poznatih izvođača southern rocka i bluesa poput Janis Joplin, Alman Brothers i ostalih istaknutih  izvođača u svijetu rocka poput ACDC, ZZ TOP , J. Cash…..
Samo dolaskom na njihove nastupe možete čuti silnu energiju, zavidan glazbeni talent i ljubav prema glazbi pretočeno u jednu odličnu svirku, koju bi bilo šteta propustiti…..