Harmonikaški orkestar Glazbene škole Ormož

01.12.2012.

Harmonikaški orkestar Glazbene škole Ormož

01.12.2012.

Subota, 1. prosinca 2012., 18 sati

Velika koncertna dvorana HNK u Varaždinu

 

368_271_harmonikaski-orkestar-01122012

Malo mjesto Ormož u Sloveniji na rijeci Dravi, tik uz granicu sa Hrvatskom od druge polovice 20. stoljeća njeguje tradiciju sviranja harmonike. Harmonikaški orkestar Glasbene Škole Ormož tako djeluje u sklopu Glasbene Škole od njenog osnutka 1959 godine. U današnjem sastavu koji broji 25 članova i članica djeluje od 2007. godine. Pod vodstvom dirigentice prof. Darinke Vidović, okupljaju se  zaljubljenici u harmoniku i orkestralno muziciranje. Orkestar se sastoji od sadašnjih polaznika glazbene škole, studenata, bivših učenika, profesora škole i pokojeg gostujućeg glazbenika. Flauta, klavir, diatonična harmonika i udaraljke upotpunjuju orkestar i sastavni su dio istog. Njihov repertoar  obuhvaća balade, rock, zabavnu glazbu, originalne skladbe za orkestar,  ponešto za svačiji ukus.

Harmonikaški je orkestar u svom bogatom radu obilježio brojne nastupe na raznim manifestacijama, dobrotvornim i kulturnim priredbama, natjecanjima, revijama, samostalnim nastupima. Od važnijih nastupa možemo izdvojiti  međunarodno natjecanje „Bela pl. Panthy“ u Slavonskom Brodu 2010. i 2011. godine gdje je orkestar osvojio 3. odnosno 2. nagradu stručnog žirija. Svake godine orkestar je domaćin „Susret  5 orkestara regije“. Orkestar također sudjeluju na bienalnim koncertima u Jasenicama, te postiže zapažen uspjeh. Mjesta su to druženja, stjecanja prijateljstva i  razmjena iskustava.

Svojim najvećim uspjehom orkestar ističe tradicionalni Božićni koncert, koji ovog Božića organiziraju po šesti puta. I ove godine pripremaju bogat program, te marljivo vježbaju i pripremaju nastup. Prepuna dvorana sa gromoglasnim aplauzom na završetku poticaj je koji orkestaru daje snagu i motiv  da iz godine u godinu svojoj vjernoj publici pružaju još bolje izvedbe i raskošniji program.