Gudački kvartet DOMINANT

29.07.2011. | Novosti

Gudački kvartet DOMINANT

29.07.2011. | Novosti

167_109_slika-za-web

Elena Revich                 violina
                              Ekatarina Pogodina      violina
                              Anna Sazonkina            viola
                              Tatjana Egorova           violončelo

Program:

Dmitrij Šostakovič:      Gudački kvartet br.8 u c-molu, op.110
                                          Largo
                                          Alegro molto
                                          Alegretto
                                          Largo
                                          Largo

Petar Iljič Čajkovski:   Gudački kvartet br.1 u D-duru, op.11
                                          Moderato semplice
                                          Andante cantabile
                                          Scherzo. Allegro non tanto e con fuoco – Trio
                                          Finale. Allegro giusto – Allegro vivace

Gudački kvartet Dominant je poznat kao jedan od vodećih ruskih gudačkih ansambala sa dobrim razlogom: kvartet je izrastao u klasi glasovitog glazbenika, korifeja ruske glazbene kvartetne umjetnosti, profesora Ruske glazbene Akademije „Gnjesinyh“, Valentina Aleksandroviča Berlinskog (violončelista glasovitog Borodin kvarteta), u rujnu 1995.godine.
Formiran je od violinistica Do Fyong Nji i Ekaterine Pogodine, violistice Anne Sazonkine i violončelistice Tatiane Egorove.
1996.godine, Kvartet je dobio prvu nagradu na međunarodnom natjecanju gudačkih kvarteta „Dmitrij Šostakovič“ ( Sankt Petersburg ) . Tada je kolektiv prihvaćen u Društvo Moskovske Državne filharmonije i počeo je redovito koncertirati, a u 1997 godini, postao je laureatom „Novog dobrotvornog fonda Mstislava Rostropoviča“ i dobio stipendiju „Sergej Prokofjev“. U 2001.godini, Gudački kvartet Dominant postao je laureat Međunarodnog natjecanja gudačkih kvarteta u Bordeauxu dobivši prestižnu prvu nagradu Ministarstva kulture Republike Francuske.
Gudački kvartet Dominant je nastupio na mnogobrojnim festivalima i imao koncertne turneje u Ruskoj Federaciji, Španjolskoj, Italiji, Njemačkoj, Švedskoj, Hrvatskoj, Finskoj, sa značajnim nastupima u Parizu, Amsterdamu (Concertgebouw), Tokiju (Suntory Hall), Londonu (Wigmore Hall), i Washingtonu.
Gudački kvartet je realizirao sedam jedinstvenih nosača zvuka, uključujući svjetsku premijeru – Gudački kvartet Mechislava Weinberga Op. 9 (OLYMPIA, 2001), Dječji album Petra Iljiča Čajkovskog (Art Classics, 2004), te izvrsne suradnje sa renomiranim glazbenicima poput  Yuri Bashmeta i Valentina Berlinskog. Uz navedene snimke, Kvartet je objavio CD sa kompozicijama Pavela Markelova koje im je autor i posvetio.
U čast petnaeste godišnjice ansambla, Gudački kvartet Dominant je ostvario koncertne turneje u Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Hrvatskoj.

U slučaju lošeg vremena, koncert će biti održan u Lapidariju Staroga grada