Loading Događaji
28
lipanj
Srijeda

“U srcu Starog grada” klapa Lucerne i prijatelji – ODGOĐENO IZ ZDRAVSTVENIH RAZLOGA

28 lipnja @ 20:00 - 22:30
5 €
  • Ovaj događaj je prošao.

ODGOĐENO IZ ZDRAVSTVENIH RAZLOGA!

 

LUCERNE

Klapa Lucerne je neprofitna udruga osnovana 2001 godine s ciljem promicanja kulturne baštine i to prvenstveno klapskih pjesma ali i kajkavskih popevki. Unutar 22 godina od svog osnutka kroz klapu su prošle generacije i generacije Lucerni te danas ona broji 12 članica. Kao najvažnije aktivnosti proteklih godina možemo navesti nastupe s poznatim hrvatskim klapama, primjerice Grdelin, Sv. Juraj HRM, Motovun, Trogir, Kal, Campaneli, sudjelovanje u televizijskim emisijama i humanitarnim koncertima, te ostalim prigodnim svečanostima koje možemo upotpuniti svojim prisustvom.
U 22 godine postojana ŽVS Klapa Lucerne stručno je vodilo već mnogo voditelja. Od 2020 godine ulogu voditeljice a ujedno i pjevačice preuzela je prof. Janja Knapić Omranloo koja nas je nastavila obogaćivati i usmjeravati svojim znanjem i iskustvom.

..…ŽVS “Klapa Lucerne“ će Vas unutar zidina Starog grada svojim glasovima, zajedno sa gostima koncerta, provesti kroz razne krajeve naše divne zemlje i svijeta pjevajući pjesme raznih stilova.

 

ŽENSKI VOKALNI SASTAV “ZIPKA”

Ženski vokalni sastav osnovan je 2009. godine u sklopu KUD-a “Marof”, a prve članice bile su plesačice folklorne sekcije KUD-a. Od 2011. godine voditelj sastava je prof. Robert Štorga i sastav djeluje pod imenom “Zipka”. Danas sastav broji 10-ak aktivnih članica, što ovisi o broju djece u zipkama u obiteljima članica.
ŽVS izvodi tradicijske, crkvene i moderne skladbe, a osim na hrvatskom jeziku, pjesme izvode i na stranim jezicima (engleski, latinski, makedonski, romski…). Skladbe izvode accapela ili uz pratnju različitih glazbenih instrumenata (gitara, klavir, flauta, truba, tambure…).
Iza ŽVS “Zipka” je puno nastupa, najviše u Varaždinskoj županiji. Jedan od istaknutijih nastupa bio je 2022. godine na festivalu ženskih vokalnih sastava pod nazivom “Kad zapjevam ja i moja druga” u etno selu Bocanjevci gdje su osvojile nagradu za najbolju izvedbu tradicijske skladbe.

KLAPA MAROF

Ljubav prema glazbi i kako kako kažu prijatelji klapaši, sljubljivanju pjesme, hrane i vina, spojilo je nekoliko prijatelja koji su 2006. godine osnovali klapu Marof, u sklopu kud-a “Marof” iz Novog Marofa.
U svojem repertoaru njegujemo klapske, starogradske, tradicionalne, sakralne i popularne pjesme. Najdraže nam je upoznati drage ljude, klapašice i klapaše, podružiti se, zapjevati zajedno i razveseliti srca svima.

 

Ženska vokalna skupina “Pajdašice” Ludbreg

Ženska vokalna skupina “Pajdašice” aktivno djeluje od 2005. godine. Članice skupine su većinom bivše plesačice velikog folklornog ansambla koje su odlučile nastaviti aktivno se družiti i uživati u zajedničkom, uglavnom folklornom pjevanju.
“Pajdašice” njeguju višeglasno pjevanje narodnih napjeva, a u repertoaru imaju i određen broj prigodnih narodnih božićnih pjesama, autorske pjesme hrvatskih skladatelja te obrade narodnih napjeva.
Redovito sudjeluju na županijskoj smotri vokalnih sastava a već su niz godina predstavnice Varaždinske županije na državnoj smotri malih vokalnih sastava. Za ovaj uspjeh zaslužna je prije svega prof. Zdenka Knapić koja već dugi niz godina svoju energiju, znanje i ljubav prema folklornom pjevanju dijeli s “Pajdašicama”.
Iza sebe imaju mnogo samostalnih nastupa kao i nastupa zajedno s ostalim sekcijama KUD-a prije svega na manifestacijama u organizaciji grada Ludbrega ali i u drugim gradovima diljem Hrvatske te u inozemstvu. Pjevale su tako na trgovima i ulicama Italije, Francuske i Makedonije.
Kao najveći uspjeh vole istaknuti srebrnu nagradu na Festivalu glazbe Zagreb u Koncertnoj dvorani Lisinski 2016. gdje su pjevale zajedno s muškim vokalnim sastavom KUD-a pod imenom „Pajdašice i Pajdaši“.
Svojim višegodišnjim djelovanjem i pjevačkim usavršavanjem postale su prepoznatljivo ime na karti kulturnog amaterizma i tradicije višeglasnog pjevanja, a njegovanjem tradicionalnih napjeva uspješno predstavljaju svoje društvo, Grad Ludbreg i Republiku Hrvatsku. Kako su svojim radom doprinijele promociji grada, dobitnice su i Plakete Grada Ludbrega.

Sponzori koncerta su:
Matis Outdoor d.o.o.
Caffe bar Madera
Erdinger weissbrau
Frizerski salon Exclusive

Cijena ulaznice: 5 €
Prodaja: na ulazu na koncert sat vremena prije početka koncerta

Details
Date: 28 lipnja
Time: 20:00 - 22:30
Cijena: 5 €
Događaj CategoryLjeto u Varaždinu
Mjesto održavanja
Naziv mjesta održavanja: Atrij dvorca Stari grad
Adresa: Šetalište Josipa Jurja Strossmayera 1
Varaždin, 42000 Croatia (Local Name: Hrvatska)

Pogledaj na Google maps-u
Phone: 0997378842
Organizator
Ime organizatora: Koncertni ured Varaždin