Daniel Wolff

27.07.2012. | Novosti

Daniel Wolff

27.07.2012. | Novosti

Petak, 27. srpnja 2012., 20,30 sati
Stari grad

Ljeto u Varaždinu 2012.

 

Daniel Wolff, gitara

319_238_daniel-wolff

          Program:

          Guido Santórsola:               Preludiando
(1904–1994)
          Leo Brouwer:                       Danza del Altiplano
(1939-)                                    Ojos Brujos
Canción de Cuna
Egberto Gismonti:               Água e Vinho
(1947-)
(arr. D. Wolff)
Anibal Sardinha Garoto:     Inspiração
(1915–1955)                           Gracioso
Gente Humilde
Lamentos do Morro
Daniel Wolff:                          Studija na Beethovenov Allegretto, Op. 92
(1967 -)
Tom Jobim
(arr. D. Wolff):        Chega de Saudade
(1924-1994)                            Canta Mais
Samba de Uma Nota Só
Daniel Wolff:                          Scordatura
(1967-)

Prvi Brazilac s umjetničkim doktoratom iz područja gitarske izvedbe, Daniel Wolff među vodećim je brazilskim glazbenicima. Uz bogatu i uspješnu izvođačku karijeru, ostvario se i kao skladatelj, aranžer i pedagog.
Diplomirao na Urugvajskom glazbenom univerzitetu u Montevideu u klasi virtuoznog gitariste Eduarda Fernandeza, a također je bio student renomiranog gitariste Abel Carlevara i skladatelja Guida Santórsola.
Uz potporu brazilske vlade seli u New York, gdje je magistrirao i doktorirao na prestižnom Manhattan School of Music u klasi prof. Manuela Barruecoa. Njegova izvedba i akademsko postignuće dovelo ga je do nagrade Helen Cohn Award za izvanrednu izvedbu. Tijekom studija u SAD-u pohađao je i majstorske tečajeve kod vodećih svjetskih gitarista kao što su Julian Bream, Davida Russela, Roberta Aussela i Assad Brothers.
Wolff je pobjednik gitarističkih natjecanja Mozarteum Guitar Contest i Villa-Lobos Guitar Competition. Također je prvi gitarist koji je pobjedio na Porto Alegre Symphony Orchestra Young Soloists Competition. 1997. godine je pobijedio je na 25. Artists International Competition (New York), nakon čega je uslijedio nastup u Carnegie Hallu u New Yorku.
Nagrade su doprinjele uspješnoj karijeri s nizom koncerata u Brazilu, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Grčkoj, Austriji, Argentini, Urugvaju i SAD-u. Kao solist nastupao je sa SODRE Orchestra (Urugvaj), MSM Contemporary Music Ensemble (New York), Sinfonia Cultura i USP Symphony Orchestra (São Paulo), Theatro São Pedro i ULBRA Chamber Orchestras, Symphony Orchestras of Bahia, Porto Alegre and Mogi das Cruzes, Unisinos Orchestra, UCS Symphony i Pró-Música Orchestra, među ostalima. Nastupao je i sa priznatim gitaristima kao što su Carlos Barbosa-Lima i Jorge Morel.
Njegova skladateljska i aranžerska djela izvodio je Wren Orchestra of London, New York Chamber Soloists, Georgia Symphony i Quintet of the Americas (SAD), Landeszupforchester Berlin (Njemačka), Buenos Aires International Music Festival i Salta State orchestras (Argentina), Sinfonia Cultura (São Paulo), Porto Alegre Symphony, Unisinos Orchestra, UCS Symphony, the Theatro São Pedro i ULBRA chamber orchestras.
Napisao je mnoga djela za Camerata Consort čiji je umjetnički ravnatelj i dirigent bio od 1991.do 1994. godine
Njegovi glazbeni aranžmani snimljeni su u SAD-u u izvedbi glazbenika kao što su Carlos Barbosa-Lima, Berta Rojas, Paul Winter, Thiago de Mello i Sharon Isbin, a kao rezultat uslijedila je nagrada 2000. godine i dva puta nagrada na Açorianos Prize za najboljeg glazbenog aranžera. Široko su priznati njegovi orkestralni aranžmani popularne glazbe koji su u velikom broju i snimljeni.
Njegove skladbe snimili su Eduardo Castañera, Musitrio, Catarina Domenici i ULBRA Chamber Orchestra, a njegov glazbeni igrani film nagrađen je na 2 najveća brazilska filmska festivala. Objavio je i članke u specijaliziranim časopisima u Engleskoj, Brazilu, Njemačkoj i SAD-u.
Od 1991. godine radi na Brazilian Federal University (UFRGS), a  tijekom 2007-08, Daniel je gostujući profesor na  Berlin’s Universität der Künste. Redovito održava majstorske tečajeve i to na vodećim univerzitetima i glazbenim festivalima u Brazilu, Njemačkoj, Argentini, Urugvaju i  SAD-u.
Njegov  CD Concerto à Brasileira, s brazilskim djelima za gitaru i orkestar, primio je komplimente širom svijeta
a pored toga i tri nominacije za nagradu Grammy. Nedavno je izdao Cd pod nazivom Cantilena (s čelistom  Rodrigo Alquati), Coisas da Vida (sa Wilfried Berk na klarinetu i Thiago de Mello na udaraljkama), New Transcriptions for Two Guitars (sa Danielom Göritzom) i The Right Seasons, gdje izvodi svoj aranžman djela  Thiaga de Melloa zajedno s članovima Brazilskog simfonijskog orchestra.