Armando Puklavec & Darko Rušec

20.07.2011. | Novosti

Armando Puklavec & Darko Rušec

20.07.2011. | Novosti

Koncert vokalne lirike

Armando Puklavecbariton
&
Darko Rušecgitara

 

 

ARMANDO PUKLAVEC, bariton
Prvo glazbeno obrazovanje stekao je u Glazbenoj školi Varaždin, kao trombonist, u klasi profesora Rukljić Stjepana i solo-pjevač, u klasi profesorice Darije Hreljanović. Obrazovanjem je nastavio u programu Sveučilišta za glazbu i glumu u Beču (Universität für Musik und darstellende Kunst in Wien) gdje je stekao stupanj Magister artium (klasa prof. Mag. art. Ralf Döring i KS prof. Robert Holl). Usavršava se na Međunarodnim ljetnim akademijama “Wien – Prag – Budapest”, Baden kod Beča i “Mozarteum” Salzburg.
Prvi operni nastup imao je u Schlosstheater Schönbrunn, kao Jean Baptiste Poquelin – Molliere (Rolf Liebermann: Škola za žene). U Hrvatskome Narodnom Kazalištu, Zagreb, debitira ulogom Evgenij Onjegin, P.I.Čajkovskog, te započinje opernu djelatnost u ulogama talijanskog, njemačkog, ruskog, francuskog i hrvatskog repertoara (G.Verdi: Rigoletto, Giorgio Germont – Traviata, Renato – Krabuljni ples, Rodrigo Posa – Don Carlo, Conte di Luna – Trubadur; R. Wagner: Kurwenal – Tristan i Izolda; L. van Beethoven: Don Pizarro- Fidelio; G. Bizet: Escamillo-Carmen; W. A. Mozart: Papageno- Čarobna frula, Guglielmo-Cosi fan tutte; Leoncavallo: Tonio – I Pagliacci; Rossini: Figaro-Seviljski brijač ; Donizetti: Marcello i Belcore; Mussorgski: Šakloviti – Hovanščina; O. Nicolai: Herr Fluth – Vesele žene windsorske; G. B. Pergolesi: Uberto; Foretić: Luka – Maršal; J. Gotovac: Gavro – Kamenik; S. Šulek: Aufidije – Koriolan; I. pl. Zajc: Nikola Šubić Zrinjski. etc.
Na koncertnom podiju  u Zlatnoj sali Musikvereina u Beču, pjeva  Carminu Buranu i Faureov Requiem, “Lieder eines fahrenden Gesellen” Gustava Mahlera pjeva s Krakovskom filharmonijom, s Zagrebačkom filharmonijom  pjeva u Brahmsovu djelu Njemački Requiem, te kantatu BWV 62 “Kristen ätzet diesen Tag” J.S.Bacha, i na Božićnom koncertu u Vukovaru. S orkestrom Michael Haydn Bolzano-Brixen pjeva kantatu “In terra Pax” Franka Martina. Na Varaždinskim baroknim večerima pjeva “Te Deum” Henrya Purcella i “Dixit Dominum” G. F. Händela. Pjevao je Mozartov Requiem u Zagrebačkoj katedrali, povodom 100. obljetnice rođenja Lovre pl. Matačića. U Bazilici Altötting, Votivkirche u Beču, Cankarjevom domu u Ljubljani i u Trstu nastupa kao Augustin u oratoriju “Ad missam in Agris” Augusta Ipavca.
Česti je interpret njemačkog Lieda ( F. Schubert, R. Schumann, J. Brahms, H. Wolf, A. Schönberg), te ruskih, francuskih i hrvatskih majstora solo-popijevke. U višegodišnjoj suradnji s Zagrebačkim kvartetom izveo je “Pjesme moje majke” Josipa Štolcera Slavenskog, u Čakovcu i Pragu, a u Mimari “Pet međimurskih pjesama” Vladimira Ruždjaka. Varaždinski kompozitor Davor Bobić posvetio mu je orkestralni ciklus pjesama “Međimurske legende”. U HNK Split pjevao je u baletu “Pulcinella” Igora Stravinskog.
Nositeljem je slijedećih nagrada:
I. nagrada, Natjecanje trombonista, Križevci, 1990.
I. nagrada, Natjecanje trombonista, Beograd, 1990.
I. nagrada, Natjecanje solo-pjevača, Osijek, 1991.
II. nagrada, Natjecanje solo-pjevača, Herceg Novi, 1991.
I. nagrada,”Palma d’oro”, Finale Ligure
Nagrada agencije Kulturkontakt, Hans Gabor – Belvedere, Wien
Stipendija fondacije “Dr. Thyll-Dürr” za iznimne umjetničke dosege, Basel
Nagrada agencije Slovkoncert, “Lucia Popp”, Bratislava
II. nagrada “Jugend musiziert” i nagrada dvorca Schielleiten, Leoben
III. nagrada “Rolando Nicolosi”, Taranto
I. nagrada ,Natjecanje”Ondina Otta”, Maribor
I. nagrada, “Međunarodna ljetna akademija “Wien- Prag-Budapest”, Baden bie Wien

Dr.sc.Slobodan Elezović,prof.

DARKO RUŠEC, gitara
Intenzivno je počeo učiti klasičnu gitaru kod Wernera Hartmann-a na Konservatorium des Landes Steiermark u Graz-u te privatno polagao osnovnu i srednju glazbenu školu.
Nakon završene srednje glazbene škole i gimnazije, upisao je pedagoški smjer s glavnim predmetom Klasična gitara na Joseph-HaydnKonservatorium des Landes Burgenland u Eisenstadtu.
Nakon diplome, nastavlja se usavršavati na Hochschule fur Musik und Darstellende Kunst u Grazu u klasi prof. Heinza Irmlera gdje je stekao drugu pedagošku diplomu.
Nastupao je u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj sam i u komornim sastavima. Gitaru je predavao od 1991 – 94 na gimnaziji redemptorista u Wienerneustadtu, od 1995. stalno je zaposlen kao profesor gitare na Glazbenoj školi u Varaždinu. Bavi se i glazbenom publicistikom.