ANA ŠEDLBAUER mezzosopran, DAVOR BRĐANOVIĆ klavir ​​

15.01.2015. | Novosti

ANA ŠEDLBAUER mezzosopran, DAVOR BRĐANOVIĆ klavir ​​

15.01.2015. | Novosti

Četvrtak, 15. siječnja 2015. u 19:30 sati
Velika koncertna dvorana HNK u Varaždinu

KONCERT
 
Un oiseau rebelle
Francuske operne arije XIX. stoljeća
 
 
ANA ŠEDLBAUER
mezzosopran
 
 
DAVOR BRĐANOVIĆ
klavir
559_527_images
Program:
Camille Saint-Saëns: Samson et Dalila
„Mon coeur s’ouvre a ta voix“
 
Reynaldo Hahn: L’heure exquise
 
Claude Debussy: Deux arabesques L.66
Arabesque nr.1 Andantino con moto
 
Camille Saint-Saëns: Samson et Dalila
„Amour! Viens aider ma faiblesse“
 
 
 
***PAUZA***
 
 
Jules Massenet: Werther
„Va! Laisse couler mes larmes“
 
Gabriel Fauré: Chanson d’amour
 
Claude Debussy: Suite bergamasque L.75
III. Clair de lune
 
Georges Bizet: Carmen
„Pres des remparts de Seville“ (Seguidille)
 
Georges Bizet: Carmen
„L’amour est un oiseau rebelle“ (Habanera)
Un oiseau rebelle…
crtica o buntovnici francuskog opernog romantizma
 
 
Samson i Dalila priča je o osvajanju. Carmen je priča o sudbini. Werther je priča o propuštenim prilikama. Oruđe tih priča, njihov vjerni deskriptivni alat su ljubav i izdaja.
 
 
Samson, Carmen i Werther umiru, a njihovi intimni svjedoci – Dalila (zavodnica), Don Jose (igračka) i Charlotte (muza),  tek donekle svjesni svoje uloge u njihovim životima i smrtima, samo obistinjuju svoje sudbine.
 
 
Dalila i Charlotte, svaka na svoj način žive tuđe vizije vlastitih života, svaka u svom nemiru, nesvjesne sebe samih, dok Carmen smireno i beskompromisno čeka izvršenje sudbine koju vidi u kartama. Sve ostalo joj je zabava na putu.
 
 
Tri žene donose tri vizije ljubavi u svim njenim gorkim i slatkim nijansama.
 
 
Zavodljiva, izgubljena, sigurna, ali uvijek hrabra, čak i u ludosti, žena francuskog opernog romantizma, „un oiseau rebelle“ ostaje stalna enigma i inspiracija.
 
Ana Šedlbauer
 
ANA ŠEDLBAUER
 
Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U sklopu međunarodnog baroknog projekta „Aestas Musica“ debitirala je 2010. g. ulogom Čarobnice u operi „Didona i Enej“ Henryja Purcella u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Usavršava se s primadonom Ružom Pospiš Baldani.
 
2011.g. u HNK Varaždin u „Prosjačkoj operi“ Gaya & Pepusha pjeva ulogu Mrs. Peachum. Operni repertoar gradi ulogama Carmen, Dalile, Amneris, Azucene i Ulrice. Recital francuskih opernih arija XIX. stoljeća predstavlja iznimno bitan dio njenog umjetničkog rada.
 
Njeguje oratorijski repertoar (Händel: Mesija, Vivaldi: Magnificat) koji izvodi s s baroknim ansamblima u Hrvatskoj (Althan ansambl, Hrvatski komorni orkestar). 
 
Uz solo pjesme skladatelja njemačkog romantizma
(R. Strauss, F. Schubert, R. Schumann) posebnu pažnju posvećuje hrvatskoj vokalnoj lirici, koju će izvoditi na nizu recitala u drugom dijelu sezone 2013/2014.
 
DAVOR BRĐANOVIĆ
 
Osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu stekao je na Muzičkoj školi u Varaždinu. Diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1990. g. u klasi prof. Hari Guseka. Dobitnik je prve nagrade na Hrvatskom, te treće nagrade na Jugoslavenskom natjecanju učenika i studenata muzike (klavir) 1985. godine.
 
Bavi se pedagoškim radom (njegovi učenici osvajaju nagrade na natjecanjima, te nastavljaju daljnje školovanje na muzičkim akademijama), korepeticijom, glazbenom kritikom, surađuje u teatru, a posebno mjesto zauzima konstantno usavršavanje na seminarima uglednih predavača u zemlji i inozemstvu, te koncertna aktivnost. Na repertoaru su mu pretežno djela klasike (Mozart, Beethoven) i romantike (Chopin, Liszt).
 
Radi kao profesor na Glazbenoj školi u Varaždinu. Trenutno je na završnoj godini poslijediplomskog doktorskog studija odgojnih znanosti na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.
Ulaz slobodan!