Amore e Opera – Sofia Mitropoulos u Varaždinu!

17.01.2022.

Amore e Opera – Sofia Mitropoulos u Varaždinu!

17.01.2022.

Koncertni ured Varaždin organizira koncert grčke sopranistice Sofie Mitropoulos uz goste Armanda Puklavca, bariton i Lucije Spevec, sopran uz klavirsku pratnju Danijela Ota.

Koncert Amore e opera održat će se u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu u utorak, 18.01.2022. s počekom u 19:00 sati.

Ulaznice za koncert se ne naplaćuju, no obavezna je rezervacija mjesta na e-mail adresu [email protected] te predoćenje važeće Covid potvrde na dan koncerta.

Program koncerta:

W. A. Mozart:
“Deh vieni alla finestra”, iz opere Don Giovanni
“Fin chan dal vino” arija iz opere Don Giovanni

G. Massenet:
“Pleurez mes yeux” arija iz opere Le Cid

W. A. Mozart:
“Non piu andrai” arija iz opere Figarov pir

G. Massenet:
“Il est doux, il est bon” arija iz opere Herodiade

G. Puccini:
“Vissi d’arte” arija iz opere Tosca

G. Verdi:
“Pura siccome un angelo” duet Violette i Germonta iz opere La Traviata

F. Cilea:
“Ecco respiro appena” arija iz opere Adriana Lecouvreur

P. Mascagni:
Intermezzo iz opere Cavalleria rusticana

“Oh, il Signore vi manda… Turiddu mi tolse l’onore” duet Santuzze i Alfija iz opere Cavalleria rusticana

T. Cottrau:
Santa Lucia

John Williams:
“If I Were A Rich Man” pjesma iz “Fiddler on The Roof”
W.A. Mozart:
La ci darem la mano

BIS:
E. di Capua: O sole mio
S. Cardillo: Core ngrato

Sofia Mitropoulos rođena je u Solunu, gdje je završila glazbene studije na Novom konzervatoriju. Usavršavala se u majstorskim klasama kod: Luigi Alva, Ruggero Raimondi, Renato Bruson, Ines Salazar, Raina Kabaivanska. Pobijedila je na natjecanju koncertne dvorane “Megaron” u Ateni, te na opernom natjecanju u Spoletu, Italija. Pobijedila je na natjecanju “Voci verdiane” u Bussetu, a natjecanju “Velluti” dobila je 2. nagradu. Na repertoaru su joj uloge u Mozartovim djelima poput Donna Elvira ( Teatro San Carlo u Lisabonu, Megaron Thessaloniki), Contessa (Spoleto, uz gostovanja u Japanu i Koreji), Fiordiligi ( Megaron u Ateni i Teatro Mancinelli u Orvietu), Vitellia (Pavia, Pisa, Ravenna, Cremona, Brescia, Como); zatim u Haydnovim, Clarice, Il Mondo della Luna (Spoleto); pa u Straussovom Šišmišu – Rosalinde (Solunska Opera). Tumačila je brojne Verdijeve junakinje poput Leonore u Trubaduru (Nacionalni teatar u Ateni, Teatro San Carlo, gostovanje u Japanu), Elisabeth u Don Carlosu (Welsh National Opera i kazalište u Baselu), Amelia u Krabuljnom plesu (Fondazione Toscanini, Teatro lirico di Cagliari, Teatro Municipal di Santiago del Cile), Amelia u Simon Boccanegra (Teatro Comunale di Bologna). Ulogu Lady Macbeth i ulogu Ducessa Elena u Vespri siciliani utjelovila je na pozornici Hrvatskog Narodnog Kazališta u Splitu. Naslovnu ulogu opere Aida pjevala je u Megaronu u Solunu, Teatro Grecco di Taormina, i u Teatro dei Ruderi Cirella – Diamante. U više navrata bila je pozvana interpretirati Verdijev Requiem u Milanu, a pjevala ga je i u Megaronu, Thessaloniki. U Puccinijevim operama pjevala je uloge poput Manon Lescaut (Spoleto, Mađarska nacionalna opera u Budimpešti), Suor Angelica (Teatro Mancinelli) i Mimi (Teatro Lirico sperimentale di Spoleto).

Tumačila je i uloge: Santuzze u Cavalleria Rusticana (Teatro Lirico Sperimentale di Spoleto, Teatro Lirico di Cagliari, Luglio musicale Trapanese i u Castello Maniace u Sirkuzi, Sicilija), Jokaste u Leoncavallovom Kralju Edipu (Solun), te Gerhilde u Die Walküre (Teatro San Carlo u Napulju). Interpretirala je i Dvoržakov Te Deum u Teatro Lirico di Cagliari. Ulogu Didone u operi “Didona i Enej” pjevala je u Solunu i Sankt Petersburgu. Sofia Mitropoulos čest je gost i na koncertnim podijima kako u Grčkoj, tako i u Sankt Petersburgu u Rusiji, Kanadi, Kini, Islandu, kao i u Parizu, gdje je pjevala zajedno s Ruggerom Raimondijem za “L’ Association du Musée de Tel Aviv”.

Bariton Armando Puklavec (Čakovec, 01.01.1974.) u Glazbenoj školi Varaždin polazio je nastavu iz trombona (prof. Stjepan Rukljić) i solo-pjevanja (prof. Darija Hreljanović).
Akademski stupanj Magister artium stekao na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost u Beču (prof. mag. art. Ralf Döring i prof. Robert Holl). Usavršavao se na Ljetnoj akademiji “Mozarteum” u Salzburgu (prof. Marjana Lipovšek i prof. Alfred Burgstaller), na Ljetnoj akademiji “Wien-Prag-Budapest” u Badenu kod Beča (prof. Ralf Doring); “Herbstmeisterklasse” u Beču (prof. Walter Berry, prof. Josef Zehetgruber, prof. Alain Paris), te u Vaduzu, Kneževina Liechtenstein (prof. Kurt Widmer). Privatno se usavršavao u Grazu i Đenovi, Italija.

Debitirao je u HNK-u Zagreb kao Evgenij Onjegin P. I. Čajkovskog. Nastupio je u Beču na ljetnom festivalu “Rossini in Schönbrunn” kao Figaro u Seviljskom brijaču. Pjevao je Amonasra u Verdijevoj “Aidi” u Megaronu u Solunu, na Svečanim ljetnim igrama u Bad Hersfeldu u Njemačkoj, te u Italiji u Teatro dei ruderi Cirella-Diamante s Kalabrijskom filharmonijom. Na festivalu “Mythos Opera festival”, u Sirakuzi na Siciliji, nastupa u “Castello Maniace” kao Alfio u operi “Cavalleria rusticana” Pietra Mascagnija. S Panonskom filharonijom iz Graza nastupa kao don Pizzaro u operi “Fidelio” Ludwiga van Beethovena. Na Ljetnom festivalu u Weikersheimu pjeva G. Germonta u Verdijevoj “Travijati”. Ulogu Eneja u operi “Dido i Enej” Henryja Purcella pjevao je u Solunu, te Sankt Petersburgu u Rusiji. Zajčevog “Nikolu Šubića Zrinjskog” pjevao je u svim hrvatskim opernim kućama, te u Sarajevskoj operi i “Royal opera Canada” u Mississaugi. Guglielma u operi “Così fan tutte” W. A. Mozarta pjevao je u Tokiju. Na brojnim opernim pozornicama i festivalima nastupa i kao Rigoletto, Renato/Krabuljni ples, grof Luna/Trubadur, Rodrigo Posa/Don Carlo, Tonio/I Pagliacci, Kurwenal/Tristan i Izolda, Papageno/Čarobna frula, Masetto/Don Giovanni, Guglielmo/Cosi fan tutte, Šakloviti/Hovanščina, Gianni Schicchi, Marcello/La Boheme, Malatesta/Don Pasqualle, Escamillo/Carmen, Belcore/Ljubavni napitak, mlinar Sima/Ero s onoga svijeta, pjesnik Frane/Adele i Mara, Luka/Maršal, Aufidije/ Koriolan, Dr. Falke/Šišmiš, Mr. Gobineau/The Medium, Bob/ The old Maid and the Thief, Herr Fluth/Vesele žene windsorske, J. B. Poquelin/Die Schule der Frauen, Uberto/La serva padrona, Enej/ Dido i Eneja itd. U Zlatnoj sali Musikvereina u Beču pjeva “Carminu buranu” i Faureov Requiem. U Krakovu s Krakovskom filharomijom izvodi ciklus “Lieder eines fahrenden Gesellen” Gustava Mahlera. Na Varaždinskim baroknim večerima pjevao je “Te Deum” Henryja Purcella i “Dixit Dominum” G. F. Händela. Na proslavi obljetnice rođenja Lovre pl. Matačića u Zagrebačkoj katedrali pjeva u Mozartovom “Requiemu” pod ravnanjem legendarnog Berislava Klobučara. U KD Lisinski nastupio je s Zagrebačkom filharmonijom u “Njemačkom requiemu” Johannesa Brahmsa. S “Haydn” orkestrom iz Bolzana/Bozen pjevao je baritonski solo u oratoriju “Et in terra Pax”, Franka Martina na turneji po Italiji. Čest je interpret solo-pjesama Schuberta, Schumanna, Brahmsa, te varaždinskog kompozitora Ivana Padovca.

Nositeljem je brojnih domaćih i inozemnih nagrada kao trombonist i solo-pjevač:

l. nagrada, Natjecanje trombonista, Križevci, 1990.
l. nagrada, Natjecanje trombonista, Beograd 1990.
l. nagrada , Natjecanje solo pjevača, Osijek 1991.
ll. nagrada, Natjecanje solo-pjevača, Herceg Novi, 1991.
l. nagrada, Natjecanje “Palma doro”, Finale Ligure
• Nagrada agencije Kulturkontakt, Natjecanje Hans Gabor – Belvedere, Wien
• Stipendija fondacije “Robert und Lina Thyll-Durr”, Basel
• Nagrada agencije Slovkoncert, Natjecanje “Lucia Popp”, Bratislava
ll. nagrada i nagrada dvorca Schielleiten, Natjecanje “Jugend musiziert”, Leoben
lll. nagrada Natjecanje “Rolando Nicolosi”, Taranto
l. nagrada, Natjecanje “Ondina Otta”, Maribor
l. nagrada, “Međunarodna ljetna akademija Wien-Prag-Budapest”, Baden bei Wien.

Lucija Spevec (Varaždin, 1999) studentica je četvrte godine solo pjevanja na Akademiji za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču (Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien) u klasi prof. Gabriele Lechner. Glazbeno obrazovanje započinje sa 5 godina svirajući klavir, a pjevačko obrazovanje započela je u Glazbenoj školi u Varaždinu kod prof. Darije Hreljanović. Bila je članica Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.
Sudjelovala je u mnogim glazbenim projektima kao što je mjuzikl „Grozdana na zrnu papra“, operi „Le nozze di Figaro“, W.A. Mozarta u kazalištu dvorca Schönbrunn i dr. Redovito nastupa na mnogim koncertima u zemlji i inozemstvu.
Prvi profesionalni debut ostvaruje u prosincu 2019. godine u HNK u Varaždinu kao Manja u opereti „Grofica Marica“ E. Kalmana u koprodukciji HNK Varaždin i Gradskog kazališta Komedija u Zagrebu pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića te u režiji Ozrena Prohića.

2020. godine dio je Autorskog albuma Davora Bobića koji je nominiran za nagradu Porin u kategoriji „Najbolji album klasične glazbe“. Pohađala je seminare te surađuje sa mnogim glazbenim umjetnicima i pedagozima kao što su: prof. Claudia Visca, prof. Vlatka Oršanić, Mario Steller u Bečkoj Državnoj Operi (Wiener Staatsoper), mag. Istvan Bonyhadi, prof. Gabriele Lechner, prof. Danijel Oto, Regina Schörg, mo. Krešimir Batinić mo. Davor Kelić, mo. Christian Pollack, mo. Christoph Ulrich Meier, red. Kateryna Sokolova, red. Marie Helle, red. Robert Simma, red. Ozren Prohić, red. Wolfgang Dosch.