ADVENTSKI GALA KONCERT

09.12.2015.

ADVENTSKI GALA KONCERT

09.12.2015.

Srijeda, 9. prosinca 2015., u 19:30 sati
Gledalište HNK u Varaždinu

 

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu uz potporu Koncertnog ureda Varaždin
630_622_plakatmali
Komorni studio Zagrebačke filharmonije
 
Dirigent: Ivan Josip Skender
Solisti:
Valentina Fijačko, sopran
Dubravka Šeparović, mezzosopran
Domagoj Dorotić, tenor
Edina Pličanić, Azamat Nabiullin, plesači
PROGRAM
Gustav Holst (1874. – 1934.)
St Paul’s Suite, op. 29. br. 2)
Jig, Vivace
Ostinato, Presto
Intermezzo, Andante con moto
Finale (The Dargason), Allegro
George Geshwin (1898. – 1937.)
The Man I Love
Dubravka Šeparović Musović, mezzosopran
Franz Lehár (1870. – 1948.)
Das Land des Lächelns / Zemlja smješka
Dein ist mein ganzes Herz / Tvoje je srce moje cijelo
Domagoj Dorotić, tenor
Petar Iljič Čajkovski (1840. – 1893.)
Serenada za gudače u C duru, op 48.
Walzer
Plesači: Edina Pličanić, Azamat Nabiullin 
 
Emmerich Kalman (1882. – 1953.)
Grofica Marica
Arija i čardaš
Valentina Fijačko, sopran
Franz Lehár (1870. – 1948.)
Die lustige Witwe / Vesela udovica
Lippen Schweigen / Usne šute 
Valentina Fijačko, sopran / Domagoj Dorotić, tenor
Béla Bartók (1881. – 1945.)
Rumunjski plesovi, Sz.56 
Jocul cu bâta, Allegro moderato
Brâul, Allegro
Pe Loc, Moderato
Bubiumeana, Moderato
Poarga românesca, Allegro
Mâruntel (Zwei Schnelltänze), Allegro
 
Komorni studio Zagrebačke filharmonije osnovan je 1971. sa zadaćom da mladim članovima orkestra pruži mogućnost da muziciraju u komornom sastavu te da se afirmiraju kao solisti. Komorni studio Zagrebačke filharmonije svoj prvi koncert održao je 22. travnja 1971. u X. gimnaziji u Zagrebu. Priređivani su i nastupi za stalnu koncertnu publiku, pa su, ovisno o repertoaru, kao prostori održavanja birane crkve i koncertne dvorane u Zagrebu, ali i drugim hrvatskim gradovima. Umjetnički voditelj ansambla dugo  godina je bio  ugledni hrvatski violinist Tonko Ninić. Na repertoaru su bila djela europskih skladatelja iz razdoblja baroka i klasike te komorne skladbe hrvatskih skladatelja. Nakon  stanke, Komorni studio Zagrebačke filharmonije od  prošle godine  nastavlja koncertnu aktivnost, pod vodstvom Martina Draušnika, koncertnog majstora Zagrebačke filharmonije. Nastupio je na Dubrovačkim ljetnim igrama, Festivalu Sv.Marka u Zagrebu, Danima Mirka Kelemena u Slatini.
Ivan Josip Skender (Varaždin, 1981.) upisao je 1997. studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Željka Brkanovića, kao najmlađi student kompozicije u povijesti Akademije. Godine 1999. upisao je paralelni studij dirigiranja u klasi Vjekoslava Šuteja. Usavršavao se na seminarima i radionicama iz dirigiranja  I kompozicije . Skladbe su mu izvođene u gotovo svim zemljama Europe te u SAD-u, Kanadi i Meksiku. Godine 2011. skladao je svoje najopsežnije djelo, operu Šuma Striborova, koja je praizvedena u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci u sklopu Muzičkog biennala Zagreb i u samo godinu dana doživjela je brojne izvedbe. Kao dirigent, Ivan Josip Skender surađivao je s brojnim hrvatskim i stranim orkestrima te zborovima. Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma, pod njegovim je vodstvom četiri puta osvojio prvu nagradu na državnom natjecanju pjevačkih zborova te niz drugih nagrada. U dirigentskoj karijeri osobito je posvećen izvedbama i praizvedbama skladbi suvremenih hrvatskih autora, a 2012. članovi Cantus Ansambla izabrali su ga za stalnog dirigenta. Od 2006.  zaposlen je u Operi HNK-a u Zagrebu kao zborovođa, a 2009. postao je asistentom Uroša Lajovica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U bečkom Musikvereinu debitirao je 2011., a u Operi HNK-a u Zagrebu 2012. Od 2013. do 2014. bio je vršitelj dužnosti ravnatelja Opere HNK u Zagrebu.
 
Sopranistica Valentina Fijačko (Varaždin, 1977.) diplomirala je i magistrirala pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (Lidija Horvat Dunjko), a usavršavala se u Beču (Olivera Miljaković). Debitirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 2001. ulogom Laurette u operi Gianni Schicchi G. Puccinija. Od rujna 2003. do kraja 2006. članica je opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, a od siječnja 2007. članica je opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Već kao studentica osvaja brojne nagrade, nastavljajući ih nizati i nakon diplome (Nagrada Zagrebačke filharmonije i PBZ American Expressa za najuspješnijeg mladog glazbenika Hrvatske u 2004. godini, Nagrada hrvatskog glumišta 2007., Nagrada Antun Marušić HNK Split za iznimne uspjehe u sezoni 2007./2008, Nagrada Milka Trnina…). U matičnim opernim kućama (Osijek, Split), ali i drugdje (Zagreb, Rijeka, Varaždin, Sarajevo, Dubrovnik, Karlovac i dr.) ostvarila je izniman broj nastupa u opernim produkcijama kao i u koncertnom repertoaru . Osim u Hrvatskoj, ostvarila je zapažene nastupe na pozornicama u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Sloveniji, Mađarskoj, Belgiji, Švicarskoj i Rusiji.
 
Dubravka Šeparović Mušović (mezzosopran) je rođena u Dubrovniku. U Zagrebu je diplomirala na Arhitektonskom fakultetu 1993., te na Muzičkoj akademiji 1998. godine u klasi profesorice Snježane Bujanović-Stanislav. Magistrirala je 2002. Usavršavala se kod Ruže Pospiš Baldani, Eve Blahove i Carol Byers. Solistica Opere HNK u Zagrebu je od 2001. godine, a 2007. godine postala je prvakinjom Zagrebačke  opere. Nastupa mnogo u domaćim i europskim opernim kućama. Biografija joj obiluje dobivenim priznanjima: Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu (1996.), Nagrada Orlando (2000.), Nagrada Marijana Radev (2003. i 2011.), Nagrada hrvatskog glumišta (2003.), Nagrada Milka Trnina (2006.), Plaketa Grada Zagreba (2009.), Nagrada Tito Strozzi (2011.), Nagrada Grada Zagreba (2012.), odlikovanje Danice Hrvatske sa likom Marka Marulića“ i nagrada “najbolji Wagnerijanac 2014. godine”.
 
Domagoj Dorotić ( tenor) studij solo-pjevanja završio je na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Vlatke Oršanić (2008.). Od 2003. godine postaje članom opernog zbora u HNK Zagreb, a nakon 2010. godine dobiva status solista Opere. Debitirao je u HNK Zagreb kao Sudac u Verdijevoj operi Un Ballo in maschera (2007.). Pjevao je i u nekoliko opernih djela hrvatskih skladatelja poput I. pl. Zajca: Nikola Šubić Zrinjski (Juranić), S. Bradića: Crux dissimulata (Max), J. Magdića: Mirjana (Prvi udvarač), B. Berse: Postolar od Delfta (Jan). U HNK Split prvi se put predstavio kao Macduff na premijeri Verdijeve opere Macbeth (2010.). Na Splitskom ljetu tumačio je ulogu Dalandovoga kormilari u operi Der fligende Hollender Richarda Wagnera (2013). Nagradu Hrvatskoga glumišta dobio je za nastupe u operama Crux dissimulata i Falstaff. Od sezone 2015./2016. stalni je član HNK u Osijeku.
 
Edina Pličanić od 1994. Godine je članica je Baleta Hrvatskoga narodnog  kazališta u Zagrebu. Prvakinja Baleta postala je 2003. Godine, a   od 2014. nacionalna je baletna prvakinja. Surađuje s istaknutim domaćim i gostujućim koreografima, a nastupila je sa zvijezdama svjetske baletne scene gostujućih u zagrebačkom Baletu,  poput Roberta Bollea (Labuđe jezero), Friedemanna Vogela (Trnoružica, Giselle), Mathieua Ganioa (Orašar), Ronalda Savkovića (Giselle, Orašar, Bajadera), Erisa Nezhe (Trnoružica, Labuđe jezero), Raphaëla Coumes-Marqueta (Dama s kamelijama). Dobitnica je ovogodišnje nagrade Hrvatskog glumišta.
 
Azamat Nabiullin odmah nakon diplome na Koreografskom učilištu Rudolf Nurejev u Ufi angažiran je u Baškirskom državnom opernom i baletnom kazalištu, a 1998. godine primljen je u Baletni teatar Koreografske minijature Leonid Jakobson u Sankt Petersburgu, gdje je plesao sve važnije uloge klasičnog i neoklasičnog repertoara. Od 2004. do 2009. godine bio je član Baleta HNK u Splitu.Član je Baleta HNK u Zagrebu od 2009. godine.
 
Prodaja ulaznica:
–  blagajna HNK Varaždin: 
–  Suvenirnica Varaždinskih vijesti, Trg kralja Tomislava Varaždin
 
Cijene ulaznica:
–  parter i centralne lože 60 kuna
– bočne lože 50 kuna
– balkon 30 kuna