26.07.2017. KONCERT: SOFIJA CINGULA I DARKO RUŠEC

24.07.2017.

26.07.2017. KONCERT: SOFIJA CINGULA I DARKO RUŠEC

24.07.2017.

U srijedu 26. srpnja 2017. u 20:30 u Atriju Starog grada održat će se koncert Sofije Cingula, mezzosopran, i Darka Rušeca, gitara.

Na programu su djela F.Schuberta, H.Purcella, R.Schumanna, G.F.Handela, Francesce Caccini i dr.

U slučaju lošeg vremena koncert će se održati u lapidariju Starog grada.

318_236_sofija-cingula-darko-rusec

Sofija Cingula, mezzosopran

Glazbeno školovanje započela je kao čelistica u klasi profesora Darija Milkovića na Glazbenoj školi u Varaždinu, nakon čega upisuje Solo pjevanje u klasi profesorice Darije Hreljanović. Od akademske godine 1995/1996. započinje studij Solo pjevanja u klasi prof. Sebastiana Vittuccia na Sveučilištu za glazbu i glumu u Beču. Magisterij na smjeru Opera (klasa prof. Curt Malm / prof. Uwe Theimer) završava 2003. godine, a na smjeru Lied i Oratorij upisuje najprije u klasi proslavljene primadone Marjane Lipovšek, a zatim u klasi poznatog opernog prvaka, koncertnog umjetnika i skladatelja Roberta Holla, kod kojega, u akademskoj godini 2006/2007. uspješno završava i taj dio studija. Od 2006. godine stručno se usavršava na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi izv. prof. Lidije Horvat-Dunjko. Koncertni i operni nastupi mezzosopranistice Sofije Cingula obuhvaćaju širok i raznolik repertoar – od rane glazbe sve do moderih praizvedbi suvremenih autora. Uz brojne koncertne nastupe u Hrvatskoj, Austriji te po Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj i Južnoj Koreji, nastupala je, uz ansamble bečke Volksopere i Neue Oper Wien, i na turnejama po Japanu i Kini. Surađivala je s eminentnim hrvatskim i inozemnim glazbenim umjetnicima i ansamblima, a na opernoj je pozornici debitirala s 18 godina u Njemačkoj.

Sofija Cingula sudjeluje i u radu mnogih hrvatskih i međunarodnih umjetničkih i pedagoških radionica, seminara i simpozija te je autorica nekolicine radova, predavanja i prezentacija koje vokalnoj tehnici i pedagogiji pristupaju s aspekta znanosti i najnovijih znanstvenih istraživanja.

Vokalnom pedagogijom aktivno se bavi već nekoliko godina – najprije kao profesorica Solo pjevanja i Komorne glazbe na Glazbenoj školi u Varaždinu (2005 – 2009. godina), a potom na Odjelu za glazbu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Darko Rušec, gitara

Intenzivno je počeo učiti klasičnu gitaru kod Wernera Hartmann-a na Konservatorium des Landes Steiermark u Graz-u te privatno polagao osnovnu i srednju glazbenu školu.
Nakon završene srednje glazbene škole i gimnazije, upisao je pedagoški smjer s glavnim predmetom Klasična gitara na Joseph-Haydn Konservatorium des Landes Burgenland u Eisenstadtu.
Nakon diplome nastavlja se usavršavati na Hochschule fur Musik und Darstellende Kunst u Grazu u klasi prof. Heinza Irmlera gdje je stekao drugu pedagošku diplomu.
Nastupao je u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj, sam i u komornim sastavima. Gitaru je predavao od 1991. – 1994. na gimnaziji redemptorista u Wienerneustadtu, od 1995. stalno je zaposlen kao profesor gitare na Glazbenoj školi u Varaždinu. Bavi se i glazbenom publicistikom.