10. FONTANA BLUES FESTIVAL – 1. dan

30.06.2012. | Novosti

10. FONTANA BLUES FESTIVAL – 1. dan

30.06.2012. | Novosti

Subota, 30. lipnja 2012., 21 sat
Kazališni trg – SCENA FONTANA

Ljeto u Varaždinu 2012.

 

10. FONTANA BLUES FESTIVAL

 

Leftovers

Eugen Schaffhauser (Varaždin) – gitara/vokal
Mladen Plešnar (Varaždin) – bubnjevi
Marko Šac (Varaždin) – bas
Paul Fischer (London, Velika Britanija) – gitara/vokal

 

Tomislav Goluban & LPFB
289_192_tomislav-goluban

Tomislav Goluban rođen je i živi u kući pored pruge u Grabrovcu, grad Zabok, u samom srcu Hrvatskog Zagorja. Usnu harmoniku je počeo svirati krajem 1997. godine u želji da u Hrvatskoj oživi ostavštinu country/delta blues izričaja što su uzrokovali sati i sati slušanja snimaka legendarnog Sonnyja Terryja. Tijekom godina Goluban je «izbrusio» svoj glazbeni izričaj u unikatni spoj country-bluesa i hrvatske tradicionalne glazbe.

Spoj delte Mississippija i njegove ukorjenjenosti u domaću zagorsku deltu, istaknuta je i u imenu njegova pratećeg sastava Little Pigeon’s ForHill Blues (Zagorski blues malog goluba) gdje nadimak Little Pigeon proizlazi iz engleskog prijevoda njegova prezimena dok je začudan spoj ForHill (Zagorje) nastao u veseloj i slobodnoj igri s engleskim riječima for (za) i hill (gora). Upravo takva, vesela i slobodna, je i Golubanova autorska glazba kao i njegov obrađivački pristup američkoj muzičkoj baštini. Tomislav Goluban je sa sastavom Little Pigeon’s ForHill Blues do sada objavio četiri albuma (Pigeon’s Flight, Mr. B., Zagorje Blues i 200$ SUN Memphis Album) te dva maxi-singla (Brzi vlak i Libertin trilogija). Repertoar sastava temelji se na «hrabrim» obradama country-blues, zydeco, ragtime i gospel napjeva te vlastitim kompozicijama utemeljenim na zagorskoj glazbenoj baštini, a začinjenim notama brojnih glazbenih stilova i meridijana. (http://mag.num.hr/)

44 BLUES feat. Damir Branilovicch Brna

289_192_brna1 289_192_44-blue

Grupa 44 BLUES osnovana je 2008. u želji da u žešćem stilu svira blues pjesme izvornih Delta blues autora, poput Roberta Johnsona, Muddy Watersa, B.B. Kinga, Elmore Jamesa i drugih ali i mlađih blues izvođača kao Eric Clapton, Jimi Hendrixa pa sve do Erica Sardinasa. To rade u svom prepoznatljivom stilu sa naglašenim gitarskim rifom,čvrstom ritam sekcijom i snažnim vokalom.
Grupa se personalno ustalila 2010 godine i od tada nastupa u Zagrebu i diljem Hrvatske ( Sax, Route 66, Time, Stross), Summer in Blues u Tisnom. Posebno treba naglasiti da su finalisti 2nd Croatian Blues Challegea,Tribute to Eric Clapton,Tribute to Robert Johnson i nastupit će na “nd Zagreb International Blues Festival. Imaju vlastiti autorski materijal koji je trenutno u fazi snimanja a izlazak albuma se očekuje do jeseni.
Damir Branilović – Brna – varaždinski rock/blues/folk kantautor, skladatelj, gitarist, pjevač. Zbog 25 godina mukotrpnog rada, nakon niza uličnih svirki diljem Europe, i ponešto rada u Hrvatskoj a koji sticajem životnih I drugih poslovnih aktivnosti nisu dovele do afirmacije u glazbenim krugovima, upravo sada u suradnji sa Zlatkom Tomaševićem prelaze prag prema ozbiljnoj glazbenoj predanosti. Varaždinski bendovi s kojima sam u teen dobi radio, su Ampia i Boomersi a surađivao sam u tehničkom smislu i sa Žeta&P. Instrumenti koje najčešće koristim su gitara, usna harmonika te najvažniji za istaknuti – vokal. Kao takav, odlučio sam nakon podužeg izbivanja sa scene, malim koracima pružiti sebe u punom smislu glazbenog djelovanja, upravo prezentacijom na domicilnom terenu. Od  navedenih lokalnih solo svirki možda nije loše navesti klubove poput kultne Podrumske Scene “Z.Rogoz” u više navrata, Gimneta, TNT-a, Željezničar i dr.

U slučaju kiše premješta se u klub Z. Rogoz