​EVELIN NOVAK, sopran/BERNHARD HANSKY, bariton/VIŠESLAV JAKLIN, orgulje

28.08.2015. | Novosti

​EVELIN NOVAK, sopran/BERNHARD HANSKY, bariton/VIŠESLAV JAKLIN, orgulje

28.08.2015. | Novosti

Petak, 28. kolovoza 2015., 20 sati
Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, Varaždin

 

EVELIN NOVAK, sopran/BERNHARD HANSKY, bariton/VIŠESLAV JAKLIN, orgulje 
Orgulje Wolfgang Julius Braun (1988.)

EVELIN NOVAK, sopran
BERNHARD HANSKY, bariton
VIŠESLAV JAKLIN, orgulje
619_609_118922697939300507264444798830438705885232n
Program: 
Johann Sebastian Bach (1685. – 1750.)
Preludij i Fuga u G-duru, BWV 541
Georg Friedrich Händel (1685. – 1759.)
Lascia ch’io pianga, arija iz opere Rinaldo
Johann Sebastian Bach
Mache dich, mein Herze, iz Matthäus-Passion
César Franck (1822. – 1890.)
Panis Angelicus
Georg Friedrich Händel
Io t’abbraccio, duet iz opere Rodelinda
Antonio Caldara (1670. – 1736.)
Sebben crudele
Johann Sebastian Bach
Pastorala u F-duru, BWV 590
Georg Friedrich Händel
Our Limpid streams, duet iz oratorija Jošua
Georg Friedrich Händel
But who may abide, arija iz oratorija Mesija
Pietro Mascagni (1836. – 1945.)
Ave Maria iz opere Cavalleria Rusticana
Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809. – 1847.)
Es ist genug, arija iz oratorija Ilija
Crnačka duhovna
Amazing Grace
Maurice Duruflé (1902. – 1986.)
Prélude et Fugue sur le nom d’Alain, op.7
________________________________________
 
Prve orgulje postavljene 1649. izgorjele su 1665., nakon čega su nabavljene nove. One su 1747. zamijenjene drugima koje je izgradio varaždinski orguljar Josip Papa ml. Nakon što su i ove dotrajale od J. Brandla u Mariboru naručene su nove, dok je odlučeno da se ostave stari ormari i pozitiv koji je služio kao ukras. Od 1988. do 1998. graditelj orgulja Wolfgang Braun gradio je današnje orgulje, koje imaju 54 zvučna registra i veliki broj slobodnih kombinacija i spojeva. Na novom trodjelnom prospektu ostavljen je i nadalje stari središnji ormar iz 18. stoljeća.
Dispozicija
Današnju Varaždinsku katedralu, jednu od najznačajnijih ranobaroknih sakralnih građevina u sjevernoj Hrvatskoj, gradili su od 1642. do 1646. isusovci, red vrlo zaslužan za katoličku obnovu u XVI. i XVII. st., koji se u Varaždinu nastanio 1632., a 1636. otvorio gimnaziju. Kao idejni tvorac i voditelj gradnje spominje se isusovac Juraj Matota, a samu gradnju financirao je grof Gašpar Drašković. Radi se o ranobaroknoj jednobrodnoj crkvi sa šest pobočnih kapela, nad kojima su dvije galerije. Zajedno sa zgradom kolegija, danas sjedištem Fakulteta organizacije i informatike, građenom od 1679. do 1691. i zdanjem nekadašnje gimnazije, danas Ordinarijata Varaždinske biskupije, čija je gradnja počela 1680., nekoć isusovačka, a danas katedralna crkva predstavlja najkvalitetniji i najvredniji ranobarokni arhitektonski i urbanistički zahvat u Varaždinu. Nakon ukinuća isusovačkog reda 1773., crkvu su 1776. preuzeli pavlini, koji su 1777. dali napraviti novo pročelje s reljefom Presvetog Trojstva, a nakon njihovoga ukinuća 1786., crkva je bila sekularizirana i 1788. pretvorena u žitnicu za vojne potrebe. God. 1797. je ponovo blagoslovljena za bogoslužje i predana na upotrebu gimnaziji, pa njome upravljaju svećenici gimnazijski vjeroučitelji do 1949. godine. Čazmanski kaptol, koji se još 1810./11. nastanio u Varaždinu dobiva je za svoju zbornu crkvu 1954., a bulom Pape Ivana Pavla II. Clarorum sanctorum od 5. VII. 1997. proglašena je katedralom novoutemeljene Varaždinske biskupije.
________________________________________
Sopranistica Evelin Novak (Čakovec, 1985.) pjevanje je počela učiti kao dvanaestogodišnjakinja u razredu Darije Hreljanović. Četiri godine kasnije pobijedila je na Državnom natjecanju u Dubrovniku i postala najmlađa studentica na Sveučilištu za glazbu i izvođačke umjetnosti u Grazu. Studij solo pjevanja nastavila je na Visokoj školi za glazbu i izvođačke umjetnosti u Stuttgartu, gdje je 2008. diplomirala u razredu Dunje Vejzović. Kao stipendistica Glazbene zaklade Liz Mohn Kultur- und Musikstiftung, usavršavala se od travnja 2009. do lipnja 2011. u Međunarodnom opernom studiju pri Njemačkoj državnoj operi Unter den Linden u Berlinu. Tijekom studija osvojila je nagrade na Međunarodni natjecanjima Belcanto (2006.), Anneliese Rothenberger (2007.) i Lions Club Stuttgart-Schlossgarten (2008.). Uspješno je debitirala u prestižnim europskim opernim kućama (Njemačka državna opera Unter den Linden u Berlinu, Bavarska državna opera u Münchenu i Teatro alla Scala u Milanu), gdje se, među inima, predstavila u ulogama: Služavke (G. Verdi: Simone Boccanegra), Kate Pinkerton (G. Puccini, Madama Butterfly), Prve dame (W. A. Mozart, Čarobna frula), Tebalda (G. Verdi, Don Carlos) i Povjerenice (R. Strauss, Elektra). Godine 2010. položila je audiciju pred maestrom Danielom Barenboimom i postala solisticom Njemačke državne opere Unter den Linden u Berlinu, gdje je službeno debitirala kao Euridika u opereti Orfej u podzemlju Jacquesa Offenbacha. Na Ljetnim igrama u Mörbischu (Austrija) nastupila je 2011. s ulogom Sáffi u opereti Barun Ciganin Johanna Straussa ml. U ljeto 2012. nastupila je na Opernom festivalu u austrijskom gradu Sankt Margarethen, gdje je s osobitim uspjehom tumačila ulogu Micaële u Bizetovoj Carmen. Sljedeće godine na istoj pozornici tumačila je ulogu Mimi u Puccinijevoj La Boheme. U veljači iste godine, u Grazu, pjevala je ulogu Carlotte u opereti Gasparone Carla Millöckera.
Pored navedenih gostovanja kontinuirano nastupa u svojoj matičnoj opernoj kući u Berlinu gdje je ostvarila niz naslovnih uloga (Pamina u Mozartovoj Čarobnoj fruli, Adina u Donizettijevu:Ljubavnom napitku, Musetta u Puccinijevoj:La Boheme, Jenny Smith Weillovom Usponu i padu grada Mahagonnyja i dr.). Ove godine u Münchenu debitira uz Orkestar bavarske radio televizije u La rondine G. Puccinija, a kao Micaëla u Carmen G. Bizeta u Gran Teatre del Liceu, Barcelona.
Bernhard Hansky rođen je 1988 godine u brandenburškom Eisenhüttenstadtu kraj Berlina. Studij pjevanja upisuje 2007. na Akademiji za glazbu i umjetnost u Berlinu u klasi Hanno Müller-Brachmanna. Usavršava se kod Roman Trekla i na raznim seminarima (Raúl Giménez, Angelika Kirchschlager, Giorgio Caoduro i Dietrich Fischer-Dieskau). Godine 2008 pobjeđuje na Njemačkom državnom natjecanju za mlade pjevače. Već za vrijeme studija Hansky gostuje u raznim opernim produkcijama (kao Dandini u Rossinijevoj Pepeljuzi – Festival Rossini,Wildbad, Operni festival Lignano, Državno kazalište Brno,; kao Figaro u Mozartovu Figarovom piru – Kazalište Bamberg, Bodemuseum Berlin; Bootsmann Jon u operi Peters BryllupJ. A. P. Schulza – Operni festival u Copenhagenu; Devin u Le Devin du Village J. J. Russeaua u belgijskom St. Truidenu; Barabaškin u Moskau Tscherjomuski D. Šostakoviča u Berlinskoj državnoj operi i dr.). Od 2012. do 2014. član je međunarodnog opernog studija Komische Oper Berlin gdje je nastupio u operama Carmen, San Ivanjske noći,Castor & Pollux, Les enfants terribles i dr. Prvi CD objavljuje 2013. sa sopranisticom Michiko Takahashi i baroknim ansamblom Le tendre amour, izvodeći kantate Renea Drouarda De Bousseta. Kao Farfarello u Zaljubljen u tri naranče S. Prokofjeva nastupio je u Hessisches Staatstheater Wiesbaden 2014. Na Ljetnom festivalu u Rheinsbergu pjevao je Papagena u Mozartovoj Čarobnoj fruli. U prosincu je uslijedio njegov debi u ulozi Don Giovannija u istoimenoj Mozartovoj operi u Volkstheater Rostock. Od 1. rujna 2015. Bernhard Hansky član je Semperoper Dresden.
Višeslav Jaklin, varaždinski katedralni orguljaš, magistrirao je orgulje, improvizaciju i dirigiranje na studiju crkvene glazbe u Grazu u klasi Michaela Kapsnera i Josefa M. Doellera te magistrirao koncertantni smjer orgulja na sveučilištu u Beču u klasi Michaela Radulescua. Pohađao je privatne satove orgulja i improvizacije u Weimaru i u Parizu te brojne majstorske tečajeve (Daniel Roth, Christoph Bossert, Luigi Ferdinando Tagliavini, Katherine Biene Bryndorf, Frédéric Blanc, Harald Vogel, Peter Planyavsky, Ludger Lohman, Pier Damiano Peretti, Jon Laukvik, Edoardo Bellotti i dr.). Uspješno sudjeluje na međunarodnim orguljaškim natjecanjima u Austriji i Švicarskoj gdje osvaja prve nagrade. Bio je orguljaš franjevačke crkve u Grazu od 2001. do 2008. godine kada postaje orguljaš varaždinske katedrale i voditelj katedralnog zbora Chorus liturgicus. Na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu predavao je teoretske predmete 2012. godine. Redovito koncertira u Hrvatskoj i mnogim europskim zemljama te u Izraelu. Godine 2005. održao je koncert na glasovitim orguljama katedrale Notre Dame u Parizu. Surađuje s brojnim vokalnim i instrumentalnim ansamblima (Grazer Kapellknaben, Capella Calliope iz Graza, Grazer Choralschola, Simfonijski orkestar iz Graza, Hrvatski barokni ansambl i dr). Često snima za ORF. Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Hrvatskog društva crkvenih glazbenika i Slovenskog orgelskog društva. Godine 2015. imenovan je Povjerenikom za zaštitu orgulja Varaždinske biskupije.
Ulaz slobodan!